Trimester – allt du behöver veta om graviditetens olika faser
Trimester är en tidsperiod om ca. tre månader som används för att dela in de olika faserna i en kvinnas graviditet. Första, andra och tredje trimestern. Definitionen på när faserna börjar och slutar kan variera mellan olika källor och vårdpersonal, men i regel är de 12-14 veckor långa.
Graviditeten räknas i trimestrar och gravidveckor.
För att ha koll på vart i graviditeten man befinner sig räknar man gravidveckor. En normal graviditet anses vara 40 gravidveckor lång (280 dagar) och delas in i tre faser: första, andra och tredje trimestern.
Gravidveckan du är i är veckan som påbörjats.
Hos barnmorskan kan du exempelvis höra att du är i vecka 19+3. Med det menas det att du har varit gravid i 19 hela veckor och 3 dagar. Du har alltså påbörjat vecka 20.
När börjar och slutar Trimestrarna?
- Första trimestern är mellan v.1-14 (0+0-13+6)
- Andra trimestern är mellan v.15-28 (14+0-27+6)
- Tredje trimestern är mellan v.29-43 (28+0-42+6)

Första trimestern
Första trimestern börjar samma dag som din senaste mens började och varar sen under de fjorton första veckorna av graviditeten. Det är under den här perioden du kan känna av de första tecknen på att du är gravid och ni får det positiva beskedet om att ni väntar barn.
Vad händer i trimester ett?
Från det att mannens spermie har befruktat ägget i kvinnans äggledare börjar nu de första cellerna skapas och delas upp sig i två grupper. En grupp celler bildar det som ska bli moderkakan. Den andra gruppen bildar embryot som senare kommer bli ert barn. 6-7 dagar efter att befruktningen har ägt rum har det befruktade ägget och de nya cellerna transporterats från äggledaren in till livmodern där de fastnar i livmoderns slemhinna.
Tecken på att du blivit gravid
- Mensen uteblir.
- Brösten blir ömma och spänner.
- Du blir illamående och kanske kräks.
- Du känner dig känslosam och har lätt att bli ledsen.
- Du blir känslig för vissa lukter.
- Du känner dig tröttare än vanligt.
I slutet av den här perioden är livmodern stor som en grapefrukt och fostret har vuxit sig 7-8 centimeter lång, mätt mellan huvud till stjärt.
Andra trimestern
Trimester 2 börjar i gravidvecka 15. Den här fasen brukar upplevas som lite lugnare för den gravida. Illamåendet man känt av under början av graviditeten minskar och den känslomässiga stressen man haft brukar lugna ned sig i och med att den mentala bergochdalbanan mellan oro, glädje och “jag-kan-inte-fatta-det”, brukar klinga av i takt med att idén om att man ska bli förälder sätter sig och sannolikheten för missfall minskar.
Under den här perioden blir de flesta lite piggare och vissa kan till och med uppleva att deras hy och hår får en ökad lyster (sk. pregnancy glow) samtidigt som sexlusten kan öka.
Hur utvecklas barnet i trimester två?
Under den andra trimestern utvecklas “detaljerna” på barnet som nu får naglar, hår och sina ansiktsdrag på plats. Bebisen fortsätter växa under den här perioden och går från storleken av en persika till en kålrot. När graviditeten går in i tredje trimestern har barnet hunnit bli runt 34-37cm lång mätt från huvud till fot och väger runt 1,1kg.

Tredje trimestern
Tredje trimestern börjar vecka 29 och varar fram till förlossningen. När du går in i den tredje trimestern blir graviditeten tyngre igen. Det är vanligt att illamåendet kommer tillbaka(men inte lika starkt) och att du nu kan bli akut trött från ingenstans.
Till skillnad från vad du upplevde under den första trimestern beror det du nu känner främst på att din kropp både ser ut och fungerar annorlunda.
Din kropp har blivit större, tyngre och börjat “bygga om sig” inför födseln. Det gör att ansträngningen på skelett, muskler och mjukdelar ökar. Vilket kommer kännas i kroppen! Din kropp hanterar nu två liter blod mer, som ska syresättas av ditt hjärta. Att bli andfådd av minsta lilla ansträngning är alltså inget konstigt, eftersom kroppen redan har fullt upp med sig själv och barnet.
Från vecka 38 (37+0 – 37+6) räknas graviditeten vara fullgången om den skulle sätta igång.
Trimester tre består av en växtspurt
Under den tredje trimestern växer barnet fort. Fram till vecka 38 har barnet vuxit och blivit runt 48 cm långt och väger ca. 3,1 kg vid veckans slut. Men redan till vecka 40 är barnet runt 51 cm långt och väger 3,50 kg vid veckans slut.
Fjärde trimestern
En graviditet varar i nio månader och delas in i tre trimestrar. Men sen ett par år tillbaka har man även börjat prata om en “fjärde trimester” som är de tre första månaderna efter att förlossningen ägt rum. Man kallar denna period för den fjärde trimestern, som ska ses som en omställningsperiod för mamman, familjen och det nyfödda barnet.
Graviditeten är en väldokumenterad process som stäms av med regelbundna kontroller, samtal och provtagningar på både mamma och foster. Men efter födseln är det svårare att hitta både information och det stöd som man som nybliven förälder kan tänkas behöva. Därför har man börjat prata om den fjärde trimestern, som ett sätt att synliggöra att den första tiden efter födseln är en omställningsperiod som kräver både stöd och förståelse.
Första tiden kan komma som en chock
För många mammor kommer det lite som en chock efter förlossningen att man inte kommer kunna ställa sig upp på båda benen och återgå till det normala strax efter att man lämnat BB.
Din kropp har sakta byggts om och burit på ett extra liv i nio månader. Oavsett hur tung eller lätt du upplevde att graviditeten var så har kroppen genomgått en stor förändring som kroppen kommer kräva tid omställning och återhämtning ifrån.
Bebisen upplever allt för första gången
Samma sak gäller för bebisen. Den ställs nu inför saker den aldrig mött. Den har gått från ett liv i den mörkt omfamnande och trygga livmodern. Till en värld som innehåller starkt ljus, höga ljud, skiftande temperaturer, hunger och nya lukter.
Ge de första månaderna med den nya familjen tid. Låt det gå i sitt egna tempo och bli inte upprörd om det tar tid att komma tillbaka rent fysiskt. För det kommer det att göra.