Artikeln innehåller annonslänkar för Lloyds Apotek.
Spädbarnskolik – Allt du någonsin velat veta om kolik
Känslan av att inte kunna trösta sin bebis när den skrikit i flera timmar är tuff och outhärdlig. Att ha en bebis med ett redigt magknip, eller ännu värre spädbarnskolik är bland det kämpigare man kan behöva handskas med som förälder. Men det finns några saker du som förälder kan göra för att ta er igenom den här tiden – för tro oss DEN GÅR ÖVER!
Vad är kolik?
Spädbarnskolik är ett återkommande tillstånd av obehag hos små barn som gör att barnet skriker och gråter intensivt flera timmar i sträck. Skriken kommer ofta sent på dagen eller under kvällen/natten.
Orsaken till kolik är fortfarande okänd även om forskarna har ett antal teorier som att:
- Matsmältningssystemet inte hunnit utvecklas tillräckligt
- Matsmältningssystemets bakterieflora är i obalans
- Stress i hemmet orsakar koliken
- Matallergier och intoleranser är orsaken
- Barnet äter för mycket för fort
- Barnet sväljer för mycket luft
Spädbarn som har kolik får ofta ett förändrat sömnmönster och en ökad mängd tarmgaser. Detta kan ge barnet en uppsvälld mage med tydliga magljud. Det är också vanligt att barnet både sväljer luft och rapar mycket.
Synonymer till kolik
- Buksmärtor
- Magknip
- Magplågor
- Tarmkramp
- Magont
Vad är definitionen av spädbarnskolik?
Spädbarnskolik definieras av att ditt barn gråter och skriker intensivt i minst tre timmar om dagen, tre dagar i veckan i tre veckors tid eller mer.
Symptom på kolik
- Svårtröstligt skrikande och gråt som återkommer i längre perioder (tre timmar eller längre). Ofta runt samma tidpunkt på dygnet.
- Gråtande som inte går att härleda till en tydlig anledning som hunger, behov av närhet, blöjbyte mm.
Mer läsning: Varför skriker barnet – Så tolkar du och tröstar ditt barn
- Intensivt skrikande som gör barnet röd av ansträngning.
- Barnet signalerar genom att grimasera och spänna kroppen hårt. Exempelvis genom uppdragna knän mot magen, rakt spända utsträckta ben eller hårt knutna nävar och bågformade ryggrörelser.
- Utanför skrikperioderna: allmän missnöjdhet, gnällighet och svårt att komma till ro.
Är spädbarnskolik farligt?
Kolik är i sig inte farligt för barnet, men kan resultera i att både barn och föräldrar blir utmattade av ansträngningen och sömnbristen som kan uppstå. Påverkar barnets skrik föräldrarnas sömn och tålamod tillräckligt mycket rekommenderas man oftast att be om hjälp från släkt och vänner med avlastning. Detta för att inte dra på sig en allvarlig sömnbrist eller utmattning som kan leda till andra olyckor och försämrad stämning i hemmet.
Det är viktigt att komma ihåg att kolik inte beror på att du gjort något fel och att det kan kännas lättare att orka tiden av skrik och gråt om du vet att den kommer att gå över av sig självt.
SKAKA INTE BARNET!
Vad du än gör så ska du inte skaka ditt barn för att få hen att sluta skrika. Bara ett par sekunders skakande kan ge barnet bestående men för livet. Lägg hellre ned barnet säkert – även om det skriker – och samla dig en stund. Du kan också be en annan vuxen avlasta dig om du känner att du inte klarar att behärska dig längre.
Hur vanligt är kolik?
Olika studier pekar på att mellan 5-20% av alla spädbarn får en period av kolik under sina första tre levnadsmånader. Att siffrorna skiljer sig beror till stor del på hur man lagt upp studierna, hur spädbarnskolik definierats samt hur datainsamlingen gått till. Exempelvis säger läkemedelsboken.se att kolik är vanligt och förekommer hos cirka 15 % av alla spädbarn.
När börjar kolik och hur länge har barn kolik?
Kolik, spädbarnskolik eller tremånaderskolik som det även kallas framträder ofta efter ett par veckor under den första levnadsmånaden. Skrikperioderna blir ofta som värst runt 5-8 veckors ålder och avtar oftast när barnet nått tre månaders ålder (där av namnet tremånaderskolik). Men för vissa barn kan koliken kvarstå upp till ca. sex månaders ålder.
Vad är skillnaden mellan magknip och spädbarnskolik?
Skillnaden mellan magknip och kolik definieras av omfattningen och frekvensen på de skrikperioder barnet har. Återkommer skriken minst tre gånger i veckan, varar i tre timmar i över tre veckor tid ges ofta diagnosen kolik efter en kroppsundersökning och syning av barnets tillväxtkurva.
Behandling av kolik
Det finns ingen fastställd behandling för kolik som nått konsensus inom läkarkåren. Eftersom spädbarnskolik är en uteslutningsdiagnos – som ges först efter att man uteslutit andra ev. hälsoproblem – behandlar man symptomen för att försöka lindra besvären. Kom ihåg att koliken går över med tiden!
Skapa en lugn miljö för barnet
Uteslut intolerans av komjölksprotein
På din barnavårdscentral kan du få hjälp att med att utesluta födoämnesrelaterade besvär.- För flaskmatade barn kan man pröva specialkost med hypoallergena ersättningar baserade på komjölkshydrolysat.
- För barn som ammas tvistas det om en mjölkfri diet för mamman kan hjälpa mot besvären hos barnet eller ej. Tänk på att om du prövar en mjölkfri diet är det viktigt att du får i dig tillräckligt med kalk och kalorier. Kosttillskott av kalk rekommenderas.
Probiotika
Studier har visat att probiotika(Lactobacillus reuteri) som Semper magdroppar kan hjälpa till att minska tiden barnet gråter.Sockervatten
För spädbarn har man funnit att sockervatten kan ha en viss smärtstillande effekt och hjälpa till att lugna barnet.Undvik att barnet sväljer luft
- För barn som ammar bör du låta BVC säkerställa att barnet har rätt grepp och sugteknik.
- För ammande och flaskmatade barn bör du rapa barnet efter måltid
- För flaskmatade barn kan du pröva en Anti-kolik-nappflaska
På apoteket finns det speciella anti-kolik-nappflaskor som minskar mängden luft barnet får i sig när det äter.
Pysventil
På apoteket kan du köpa pysventilen Windi för att hjälpa barnet att släppa ut gaserna och lätta på trycker i magen.