Trött förälder? Här är 5 st sömnbristsymptom att ha koll på

Trött förälder? Här är 5 st sömnbristsymptom att ha koll på

Att få sova gott på natten är viktigt för att kunna må bra på dagen. Sömnen ger oss återhämtning genom att tillföra bränsle till hjärnan, städa ut slaggprodukter, lagra och bearbeta minnen. Som nybliven förälder eller en som redan har småbarn sen innan känner du säkert igen dig i att nattvilan rubbas av både amning, gråt eller blöjbyten?

Det är kan vara jobbigt – om inte tärande – att hela tiden bli väckt och aldrig få känna sig helt utvilad på dagarna. Men försök att inte stressa upp dig över att inte få sova ordentligt. Oro kan nämligen i sig störa dina möjligheter att somna eller komma ned i djupsömn.

Tecken på att du sover för lite

Hur pigg och energifylld du känner dig under dagen kan vara ett mått på om du har fått tillräckligt med vila under natten. Lider du av sömnbrist kan det till exempelvis bli svårare att klara vardagliga uppgifter och att minnas enkla saker. Koncentrationsförmågan tenderar att bli sämre och om du är passiv, till exempel när du sitter i soffan framför en TV-serie, i ett videomöte eller lyssnar på ett seminarium, kan du till och med nicka till. Ett annat tecken på att du har har sömnbrist är att dina känslor lättare svänger mellan olika lägen och att det kan gå fort från 0-100 med att bli arg, ledsen eller irriterad, jämfört med när du har fått sova tillräckligt.

Symptom vid sömnbrist

För den med sömnbrist brukar ett eller flera av dessa symptom visa sig som ett tecken på att du får sova för lite om natten:

  • Energiförlust och trötthetskänsla
  • Sömnighet (under dagtid)
  • Ev. värk och stelhetskänsla i kroppen
  • Nedsatt koncentration och minnesförmåga
  • Irritabilitet och sänkt stämningsläge

Sov bättre på natten som förälder

I vår stora sovguide hittar du matig läsning och fler tips om hur ni kan sova bättre på natten. Men för de flesta föräldrar brukar dessa råd hjälpa.

Tips för bättre dygnsvila.

  1. Ta de tillfällen som ges under dygnet till att vila och sova ikapp.
  2. Dela upp barnets vakentillfällen på natten mellan föräldrarna.
  3. Undvik att oroa dig för att din nyfödda vaknar och skriker. Oro i sig försämrar dina möjligheter till djupsömn.