Sänghimmel för barn – 6 tips för att inreda barnrummet mysigt

Artikeln innehåller reklamlänkar, väljer du att handla något via dem stöttar du oss att skriva mer.

Sänghimmel för barn – 6 tips för att inreda barnrummet mysigt

Vad är mysigare än en sänghimmel i barnrummet? Ett bra barnrum ska både vara en plats för lek och stoj, men också en plats för avkoppling och sömn. Det här är något som flera föräldrar kämpar med att få till. I den här artikeln listar vi våra bästa tips på hur du kan inreda ett riktigt mysigt barnrum som rymmer både lek och lugn med hjälp av en sänghimmel.

1. Ordna en mysig läshörna

Visst kan det vara mysigt att ligga i sängen och läsa, men samtidigt är sängen en plats som ska förknippas med sömn. Sänghimlar passar inte bara bra över barnsängen, det går alldeles utmärkt att använda till en mysig läshörna. En sådan gör du enkelt genom att hänga en sänghimmel i taket och ladda upp med mängder av kuddar i ett hörn i rummet. Här kan det också passa bra att sätta en saccosäck som är skön att sitta i. Utrusta även hörnet med en bra läslampa och häng upp ljusslingor på väggarna för extra mysig stämning.

2. Bona in med en sänghimmel över barnsängen

Sänghimmel över barnsäng

En härlig sänghimmel är nästan ett måste i ett barnrum. Den gör att sängen blir en mysig och trygg oas som passar perfekt för sömn och lugnare aktiviteter, till exempel en sagostund.

Sänghimmel till spjälsängen

Mini Dreams Dusty Green, finns hos Bonti

Ett nyfött barns ögon har mycket att ta in. Med en sänghimmel får ditt barn något att titta på samtidigt som det gör sovplatsen mer ombonad och sovrummet riktigt mysigt.

För sänghimlar till spjälsängar är tygerna ofta kortare än på de som går att köpa till lekrum och barnsängar. De kommer istället med ett stativ som monteras fast på sängens utsida, eller ställs på golvet. Vill du ha en himmel som passar barnrummet även när barnet blivit äldre kan detta vara värt att ha med sig i valet av sänghimmel.

OBS! Tänk på att man bör undvika att ha tyger runt spjälsängar med barn som börjat resa och dra sig upp i spjälsängen. Det kan leda ökad fall- och kvävningsrisk.

3. Ge rummet mer färg

JOX Sänghimmel Gul, finns hos Babyshop

Ingen blir speciellt glad av vita och tråkiga väggar, särskilt inte barn. Barnsänghimlar kommer i ett antal färger och tyger och är därför ett perfekt verktyg för att uppa mysfaktorn och ge lite extra färg till barnrummet. De kan både användas för att lugna ned ett rum med dova och pastelliga färger, men också för att liva upp och ge energi åt en lekhörna i barnrummet.

Har du lekyta och sovplats i samma rum? Dela av rummet med färg!

Ett bra tips är att dela in rummet i olika zoner med hjälp av färg. Du kan till exempel ha en lugnare färg intill sängen, exempelvis i dova gröna eller blå toner. För en lekyta kan det istället ge energi att färgsätta den delen med starkare och klarare färger, förslagsvis i ditt barns favoritfärg. Det gör att rummet får tydliga zoner som talar om vilken plats som är ämnad för vilken aktivitet.

Rosa sänghimmel

Jollein Vintage Rosewood, finns hos Stor & Liten

Vit sänghimmel

Sänghimmel, vit, finns hos Åhléns

Beige sänghimmel

Sebra Sänghimmel Straw Beige, finns hos Babyland

4. Gör sänghimmeln till en stjärnhimmel med en ljusslinga

Alice & Fox Ljusslinga, finns hos Jollyroom

Hur mysigt vore det inte att få somna under en gnistrande stjärnhimmel? Det är något du ganska enkelt kan ordna åt ditt barn om det redan finns en sänghimmel över sängen. Detta knep fungerar till både en sänghimmel över spjälsängen och sänghimmel för vanlig säng. Allt du behöver göra är att köpa tunna ljusslingor med led-ljus, de finns både med batterier och för vanliga vägguttag.

Ljusslingan kan du sedan bara lägga eller hänga ovanpå tyget i sänghimmeln. Då bildas en vacker stjärnhimmel när lamporna är tända. Skulle det vara svårt att få ljusslingorna på plats? Då fungerar det utmärkt att sy fast dem med en tunn tråd. Var bara försiktig så att du inte sticker nålen i sladden.

6. Häng upp en mobil i den

Konges slöjd mobil Blueberry, finns hos Bonti

Ytterligare ett enkelt men fiffigt tips för att maximera stämningen som din barnrums-sänghimmel kan ge är att fästa en mobil för barnet att blicka upp på när det sitter eller ligger under tygets väggar.

Det finns flertalet snygga mobiler som passar utmärkt för ändamålet. En av våra favoriter är de som har små moln och glittrande regndroppar svajandes över barnet.

FAQ

Varför ska man ha en sänghimmel i barnrummet?
En sänghimmel är naturligtvis inget måste men den bidrar till en mysig känsla i rummet. Den gör också att sängen känns som en extra trygg plats att krypa ned i. Ytterligare en faktor som gör sänghimmeln till en bra idé för barnrummet är att textilier dämpar ljud. En sänghimmel kan med andra ord göra ljudet av leksaker som slängs i golvet lite mer uthärdligt.

Hur fäster man en sänghimmel i taket?
Du fäster enklast sänghimmeln med hjälp av en krok. De flesta himlar kommer också med ett smidigt knytband för att justera höjden på himmeln.

Kontrollera först vilken typ av material ditt tak är gjort av och välj sedan krok och eventuell plugg till det. Det är viktigt att sänghimmeln sitter stadigt på plats.

Hur fäster man en ljusslinga i sänghimmeln?
I många fall behöver inte ljusslingan fästas alls. Det räcker med att lägga den över och runt sänghimmeln. På vissa modeller finns det även en inre ögla du kan använda för att hänga upp slingan. Skulle du ändå vilja fästa den går det bra att sy fast den med små stygn.