Resa med barn i bil – Så får ni det att funka!

Resa med barn i bil – Så får ni det att funka!

Vankas det lång resa med barn i bilen? Orolig för gnäll, tjat och gråt? Här är tipsen som kan underlätta!

1. Åk vid nattning

Har du små barn som har svårt att åka bil länge så kan det vara en god idé att följa barnets dygnsrytm. Åk tidigt på morgonen, till vilan eller strax innan läggdags så att barnen kan sova mesta delen av tiden. Att borsta tänderna, sätta på pyjamasen och få sin välling i bilen kan vara både mysigt och ett lite pirrigt äventyr.

2. Stanna ofta längs vägen

Ska ni åka riktigt långt är ett hett tips att stanna ofta för att bada, leka eller äta. Ha med en picknickfilt, ett stort påslakan eller ett gammalt duschdraperi som alla får plats att sitta på. En boll eller frisbee kan utnyttjas till många lekar och tar inte så stor plats i bilen. Det är också finurligt att ha allt som behövs för ett bad (badkläder, handdukar, armpuffar) packade i en helt egen väska så att det går lätt att bara sticka in handen i bakluckan och ta med den till stranden. 

3. Rusta för åksjuka och blöjbyten

Se till att ha påsar (för att kräkas i, förvara nedkräkta kläder i och slänga sopor i), gott om våtservetter, ombyten och vattenflaskor nära till hands för eventuell åksjuka. Att stå med ett halvnaket barn på parkeringen och packa ur halva bilen för att hitta nya kläder är ingen rolig historia.

Har du en bebis i bilen är det smidigt att ha en hopvikbar skötbädd nära och åtminstone en napphållare. Napphållare kan hålla både nappar och leksaker så att du inte ständigt behöver böja dig ner och leta efter tappade grejer.

4. Packa ner saker att göra i bilen

Packa med sådant barnen kan pyssla med i bilen. Kanske kan ni packa dessa tillsammans för att skapa positiva förväntningar och förberedelser på ett “brott i vardagen”. Det kan vara smidiga pixiböcker, resespel (som ofta är små och med magneter som håller allt på plats), ljudböcker, ett bilbingo, pyssel, leksaker som inte sprider ut sig så mycket och förstås klassikern: iPaden.

5. Överraska!

När energin börjar tryta – överraska med något! En rolig lek, något att äta som barnen inte förväntade sig eller något nytt att göra. Har du relativt små barn är ett trick att några veckor i förväg ha lagt undan ett par leksaker som sedan vips dyker upp under bilfärden. Lite större barn kan du överraska med lego eller plusplus som hålls på plats i varsin liten väska. 

6. Förbered i förväg

Det låter basic, men kan vara avgörande för en lugn resa. Packa bilen dagen innan, ha ett hum om vilken väg ni ska köra och var ni ska stanna, se till att barnen är mätta och torra (eller nykissade). Låt barnen ha fått utlopp för sin energi innan ni sätter er i bilen så att det inte (förhoppningsvis) börjar krypa i kroppen på en gång. Börja berätta för barnen i god tid innan vad som ska hända. För vissa barn är det dagen innan, för andra barn några timmar före avfärd – du känner ditt barn bäst. Berätta att ni ska åka länge, att det kan kännas långt och trångt och kan vara svårt att sitta still. Det förbereder barnet att ge det realistiska förväntningar. Men berätta också om allt det roliga, som vad ni kan göra i bilen längs vägen, vad ni ska göra på stoppen och hur det kommer att bli när ni kommer fram. 

7. Tänk över hur ni sitter i bilen

Blir det minst tjafs med en vuxen i baksätet eller sköter alla sitt bättre med föräldrarna i framsätet? Kanske behöver platserna roteras längs resans gång. Vad som än passar er bäst kan det vara bra att ägna placeringen i bilen en tanke.

8. Packa med mycket mellis och vatten

Och så sist, men absolut inte minst: se till att det finns ordentligt med saker att äta på och mycket vatten att dricka! Mackor, frukt, klämmisar, russin, pastasallad – välj ut sånt som er familj tycker är riktigt gott och låt det finnas mycket. Att hålla blodsockret i schack är bra för alla! Att mumsa sin lunch i bilen längs vägen blir dessutom en aktivitet i sig. Det kan vara bra att ha i åtanke att socker ofta gör en illamående och inte heller mättar särskilt bra, så det kan vara en idé att merparten av bilfikat är något annat än godis!

Ha en fin resa och kör försiktigt!