Recept: Såpbubblor – Gör dina egna såpbubblor hemma!

Recept: Såpbubblor – Gör dina egna såpbubblor hemma!

Hur somrigt är det inte att se en såpbubbla segla iväg i vinden, lätt darrande och glänsande i regnbågens alla färger? Att dela den känslan med sitt barn. Eller så jagar ni såpbubblorna. Spräcker dem, fångar dem, räknar dem. Övar motorik, precision och lungor genom att blåsa dem. Här kommer två enkla recept för att göra egna såpbubblor hemma! (Psst! Det är precis lika vackert att blåsa såpbubblor i minusgrader och se dem frysa till is!)

Recept såpbubblor

Vanliga såpbubblor

Du behöver:

  • 1 dl diskmedel
  • 1½ -2 dl vatten
  • ½ tsk florsocker eller strösocker

Så här gör du: Blanda försiktigt ihop ingredienserna så att de inte löddrar. Ju mer skum det blir desto svårare är det att få till några bubblor. Blir det skummigt efter en stunds lek kan man låta såpblandningen vila lite tills skummet har lagt sig. Sen kan man blåsa nya fina bubblor igen. Fyll på tomma såpbubbelburkar eller använd egengjorda öglor av ståltråd eller piprensare!

Sega stora såpbubblor

Du behöver:

  • ½ dl diskmedel
  • ¼-½ dl glycerol (finns på apoteket)
  • 2-5 dl vatten
  • 1 tsk florsocker eller strösocker

Så här gör du: Blanda försiktigt ihop ingredienserna så att de inte löddrar. Ju mer skum det blir desto svårare är det att få till några bubblor. Med mindre vatten blir såpbubblorna segare – pröva dig fram tills blandningen blir som du vill ha den! För riktigt stora bubblor behöver du ett större verktyg.

Pyssla egna såpbubbelringar

Av piprensare eller ståltråd

Gör stora eller små öglor, många öglor tätt ihop eller olika former (som exempelvis hjärtan). Pynta delen du håller i med pärlor, färgglada tygremsor eller något annat efter fantasi!

Av material från naturen

Gör öglan av en böjlig pinne och fäst ihop med tejp, ståltråd eller ett gummiband.

Av bomullstråd och pinnar

stora såpbubblor

För dig som vill göra stora såpbubblor! Gör en stor ring av bomullstråd och fäst den på två raka pinnar (till exempel blompinnar). Bomullstråd suger upp såpblandningen riktigt bra och ger möjlighet till stora sega såpbubblor. Håll i pinnarna, doppa tråden och SPRING!

Av PET-flaska 

Klipp av toppen av en PET-flaska och sätt ett brett gummiband över den avklippta delen. Det är gummibandet som skapar själva bubblorna när du blåser genom hålet!

Såpbubblor vinter

Det är precis lika roligt med hemmagjorda såpbubblor på vintern! Vid minusgrader fryser bubblorna till vackra iskristaller. Experimentera med stora och små, blås försiktigt eller höj armarna och spring. Skapa er egna förtrollade vintervärld!