Pysventil till bebisen – Vad är det och hur använder man den?

Artikeln innehåller annonslänkar till Lloyds Apotek och Bonti.  

Pysventil till bebisen – Vad är det och hur använder man den?

En pysventil är en engångspip som används på barn med gasbesvär. Ventilen förs in i barnets stjärt som en rumptermometer, förbi slutmusklen i ändtarmen, vilket ger gaserna fri passage ut.

Varför får bebisar magknip?

Under barnets första månader är det vanligt att det bildas gaser i magen som barnet kan ha svårt att hantera. Detta är för att barnets tarmsystem inte fullt hunnit mogna och vänja sig vid att hantera föda. Det kan resultera i en uppsvälld mage som spänner och gör ont. 

Hur vet man om barnet har ont i magen?

De flesta spädbarn får problem med gaser och magknip någon gång under sina första levnadsmånader och bland 10-15% av alla nyfödda drabbas av det de flesta föräldrar bävar för: kolik

Tecken på att barnet kan ha problem med magknip är att:

  • det drar upp benen mot ansiktet och bågar ryggen i smärta och obehag.
  • magen är uppsvälld, “bubblar” och låter.
  • det är oroligt, låter och gnyr mer än vanligt.
  • pruttar och rapar extra mycket.

Hur fungerar pysventil bebis?

Pysventilen är en gas-kateter (utan lösa delar) som är utformad för att nå förbi slutmuskeln i barnets ändtarm och på så vis skapa en fri passage där gaserna kan ta sig ut.

Är pysventil till bebisen farligt?

Pysventilen är en svensk uppfinning, utvecklad och framtagen av läkare och rekommenderas till föräldrar av barnavårdscentraler landet över. Produkten är designad för att vara säker att använda på bebisar. 

Skaftet är mjukt och böjligt med en rundad topp och har ett säkerhetsstopp som gör att den inte kan föras in för långt. Längden på ventilens skaft är tillräckligt långt för att gå förbi slutmuskeln som stoppar gasen från att kommer ut, men inte längre in.

Hur använder man pysventil?

Så här använder du pysventilen på ditt barn:

  1. Lägg barnet ned och massera magen lätt i cirkulerande rörelser.
  2. Smörj in ventilens topp med babyolja eller liknande för att underlätta införandet.
  3. Lyft barnets ben upp mot magen och för försiktigt in toppen av pysventilen i barnets stjärt. Ventilen är utrustad med ett stopp, så den inte kan gå för långt in.
  4. Lyssna efter pysande ljud. Hör du pyset vet du att behandlingen fungerar. Hör du inget avbryter du efter en minut och prövar igen senare.
  5. Behandlingen är klar när pysandet slutat. Släng ventilen efter användning.

Hur ofta kan man använda pysventil?

Du kan använda pysventilen upp till 3 gånger per dygn från spädbarnets första levnadsdag tills dess att barnet inte besväras av gasproblem.

Köp Windi pysventil till din bebis här