Pseudotvillingar – att ha barn som föds nära varandra

Pseudotvillingar – att ha barn som föds nära varandra

Pseudotvillingar är ett begrepp för barn som föds med mindre än 18 månaders mellanrum. Eftersom barnen är så nära varandra i ålder så kallas det att barnen är pseudotvillingar då barnen kommer växa upp med snarlikt de förutsättningar riktiga tvillingar har.

Vad är pseudotvillingar?

Barn som föds tätt inpå varandra – under 18 månader mellan varandra – blir väldigt nära varandra i ålder och kommer därför växa upp tillsammans snarlikt som om de vore enäggs- eller tvåäggstvillingar.

Barnen kommer takta väldigt liknande förutsättningar/uppfostran som andra barn som växer upp tillsammans med var och en av dem

Fördelar med pseudotvillingar

De mesta man kan hitta om att få barn tätt ihop understryker utmaningarna det kan innebära för så väl barn som föräldrar. Därför kan det vara fint att få ta del av andras berättelser om hur det är att bli och vara förälder till psuedotvillingar.

Här hittar du en serie inlägg om att få psuedotvillingar.

Fördelar med att få barn tätt ihop

  • Barnen blir ofta väldigt tajta
  • Det går att överlappa föräldraledigheten så barnen får mer tid tillsammans med föräldrarna
  • De flesta kläder, leksaker och barnsaker går att återanvända
  • Det finns alltid en jämnårig lekkompis nära

Nackdelar med att få barn tätt

För barn som är födda tätt blir det ofta att det äldre syskonet, som fortfarande är ganska litet, kan behöva ta ett större ansvar och klara sig mer på egen hand.

Kan leda till konkurrens mellan barnen

De flesta barn har inte fullt hunnit gå igenom sin anknytningsperiod och separationsfas innan de blivit tre år. Det innebär att det nya syskonet kan bidra till en kamp om föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet.

Frågar man professionen är 3 år den optimala åldern för att skaffa syskon. Ett barn som har hunnit bli tre år är mognare och mer självgående, kan verbalisera sig och röra sig fritt av egen maskin. Barnet har ofta hunnit få kompisar och (de flesta) tycker att förskolan är rolig. Vilket gör att föräldrarna kan fördela tiden mer jämt mellan barnen.

Med de förutsättningarn blir det ofta både smidigare och enklare för både föräldrar och barn att introducera en ny familjemedlem. Men det finns inget rätt eller fel när det är bäst läge för er att skaffa ett till barn!

Kända pseudotvillingar

Det finns flera kända pseudotvillingar, bland annat är Prinsessan Madeleine och Chris O’Neills barn, prinsen och prinsessan Leonore och Nicolas det, och det finns även fler exempel inom det svenska kungahuset.

Även influencern och illustratören Louise Edlund Winblad, känd som @hejhejvardag är mamma till psuedotvillingarna Märta och Maja och deras lillasyskon Nou.

Har du något att dela med dig av om att ha barn födda nära inpå varandra? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!