Play-doh recept – Gör din egna deg med play-doh-lera

Play-Doh recept – så gör du en hemmagjord play doh-lera

Play doh-lera är en enkel och kul leklera som du kan göra själv, som både föräldrar och barn älskar att leka tillsammans med.

Vanligtvis köps modelleran Play-Doh i leksaksbutiker och säljs i diverse olika kit. Dessa paket med leklera kan innehålla allt ifrån ett par burkar med play-doh-lera till stora kit(annonslänk för Åhléns), kompletta med verktyg, pressar, stansar och flera burkar med lera i olika färger. Men du behöver inte köpa leran färdig från butik. Du kan enkelt göra modelleran själv med vårt play-doh recept!

Vad är skillnad mellan trolldeg och play-doh?

Play doh, trolldeg eller leklera är väldigt lika. Men en sak skiljer playdough och trolldeg åt. Varmt vatten tillsammans med alun eller citronsyra gör att play-doh-degen blir mycket mjukare, lenare och får en helt annan stuns. Trolldeg däremot har en smuligare och ”saltig” konsistens och går – till skillnad mot play doh-lera – att torka i ugn. Figurerna stelnar och blir hårda när de värms i upp och går därför att måla med hobbyfärg när de svalnat.

Play doh recept

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 2 msk neutral matolja
  • Några droppar hushållsfärg/karamellfärg efter tycke och smak
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk alun eller citronsyra
  • 2 dl salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt matoljan och droppa ned några droppar karamellfärg i valfri kulör
  2. Blanda vetemjöl, salt och alun(eller citronsyra) ordentligt i en bunke.
  3. Häll det varma och färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt tills degen fått en fast konsistens. Knåda degen och tillsätt några droppar karamellfärg extra om du vill ha en tydligare färg på leran.

Tips

Förvarar du din hemmagjorda play-doh-lera i en lufttät burk eller tät plastpåse håller den sig fin i kylen i ett par veckor.

Lycka till med skapandet!