När slutar barn att sova på dagen?

När slutar barn att sova på dagen?

Alla barn sover olika, men små barn mellan ett och tre års ålder behöver oftast sova i snitt 12–14 timmar per dygn. När barnet börjar närma sig 1,5–2 års ålder börjar många sova en gång per dag i stället för två.

Barns förmåga att sova styrs till stor del av deras dagliga sömnbehov. Detta är självklart något som varierar från barn till barn, men man kan generellt säga att barn behöver sova:

Hur mycket sömn behöver barn? Grafik
Barns sömnbehov efter ålder. Källa: Vårdguiden
 • 0–12 månaders bebis sömn: 
  15–18 timmar per dygn (skillnaden mellan barn kan vara stor i den här åldern)
 • Sömn 1–3 år: 
  12–14 timmar per dygn
 • Sömn 3–6 år: 
  11–12 timmar per dygn
 • Sömn 6–12 år: 
  10–11 timmar per dygn
 • Sömn 12 år och äldre: 
  8–9 timmar per dygn


När slutar barn att sova middag?

När barnet börjar närma sig 1,5–2 års ålder är det vanligt att de går över till att sova en gång per dag i stället för två. Men tidpunkten då barnet slutar sova på dagen styrs till stor del av barnets sömnbehov, vilket är något som kan vara väldigt individuellt. I femårsåldern har de flesta barnen helt slutat att sova på dagen.

Generellt kan man säga att barn mellan 1–3 år behöver sova mellan 12–14 timmar per dygn. Sover ditt barn mellan 1–1,5 timme på dagen och ska gå upp vid 06:00 betyder det att ditt barn behöver somna runt 19:00 på kvällen för att få tillräckligt med vila.  

Tecken på att det är dags att sluta sova på dagen

Ett klart tecken på att det kan vara dags att minska sovvilan är när nattningen på kvällen drar ut på tiden för att barnet är för piggt. Eftersom barn tenderar att vakna och gå upp tidigt på morgonen oberoende av när de kom i säng, kan det vara bra att höra sig för med förskolan om hur barnet orkar med i verksamheten under dagen. Verkar barnet vara trött eller lättirriterat kan det vara dags att skära ned på vilan under dagen – så barnet kommer i säng tidigare på kvällen och får en längre nattvila.

Tecken på att det kanske är dags att sluta sova middag

 • Läggningarna tar extra lång eftersom barnet inte är tillräckligt trött
 • Barnet orkar med dagen även om ni hoppar över att sova på dagen

Men tänk på att för lite sömn under dagen också kan göra så att ditt barn får svårt att somna till kvällen. Övertrötta barn har också svårt att komma till ro.

Börja korta ned vilostunden

Är det dags att sluta med sovstunden på dagen? Börja gradvis minska på vilostunden för att hitta en lagom längd. Försök också att undvika sovstunder allt för nära läggdags. Det viktiga är inte att barnet ska sluta sova på dagen utan att ni hittar en vilomängd som gör att det orkar ta sig genom dagen utan besvär. Prata gärna ihop er med förskolepersonalen för att stämma av vad som blir en bra mängd.

När slutade era barn sova middag?

Har ditt barn redan slutat sova på dagen. Dela gärna med dig om när det skedde och vad era erfarenheter är bland bland kommentarerna!