När får barn tänder?

När får barn tänder?

Barn får oftast sina första tänder redan vid 6 månaders ålder. Det har redan då bildats anlag från tidigt fosterstadie för både mjölktänderna och de permanenta tänderna som kommer vara med hela livet ut. När barnet närmar sig en ålder på sex till åtta månader börjar tänderna att växa.

I vissa fall kan barn redan ha tänder när de föds, men det är väldigt ovanligt. Från att första tanden tittar fram brukar det sen dröja fram till 2 ½ och 3 års ålder innan barnet har fått alla sina 20 mjölktänder.

Hur många tänder har barn?

Barn har 20 mjölktänder, tio i överkäken och tio i underkäken.

När kommer tänderna på barn?

I regel kommer tänderna i underkäken först, men ordningsföljden och tidpunkt kan variera från barn till barn.

Vilka tänder kommer först?

Vanligtvis kommer de två främsta tänderna i nedre tandraden mellan 6-8 månaders ålder, nästa två i överkäken mellan 9-12 månader, ytterligare fyra till mellan 1-1 ½ års ålder och resterande 12 mellan 1 ½ till 3 års ålder.

Tips när barn får tänder

När barnets tänder börjar komma, s.k. tandsprickning, är det vanligt att salivproduktionen ökar. Du kommer troligen märka av att barnet dreglar mer än vanligt och att barnet aktivt söker efter saker att bita i. Vissa barn kan också bli mer gnälliga, irritabla, äta och sova sämre när de nya tänderna är på väg upp.

Tecken på att ditt barn håller på att få tänder:

 • barnet dreglar mer
 • är gnälligt och irriterat
 • har händerna i munnen och biter mer på saker
 • äter sämre
 • har svårt att sova
 • får lösare avföring med ändrad färg och lukt

Oftast har barnet ett eller flera av symptomen, men nödvändigtvis inte alla.

Feber och tänder

Även om både föräldrar och hälso-sjukvårdspersonal som möter barn iakttagit feber i anslutning till tandsprickning finns det sällan ett påvisbart samband mellan de två. Märker du av att ditt barn har feber i anslutning till att hen ska få tänder är det bra att du pratar med din barnavårdscentral. Små barn är nämligen infektionskänsliga och febern beror troligen av andra anledningar.

Hjälp ditt barn vid tandsprickning

Att få nya tänder kliar och gör ont! Både i gom och i tandkött. Ge gärna ditt barn en kall bitring att bita i. När den inte används kan du förvara bitleksaken i kylen. Den extra kylan hjälper nämligen mot svullnaden i munnen.

Har barnet svårt att sova på natten kan det hjälpa att ge barnet paracetamol mot det ömmande tandköttet, men rådfråga personalen på er barnavårdscentral vad som är lämpligt för just er.

Börja borsta tänderna tidigt

Redan från den första tanden är det viktigt att ni kommer igång och etablerar en bra rutin för tandborstning. Både morgon och kväll, efter frukost och innan det är dags att sova.

Varför undrar du? Jo, barns tänder är fortfarande rätt mjuka och har inte hunnit bygga upp en lika stark emalj som hos oss vuxna. Det betyder att nya tänder är extra känsliga för karies.

En tandborste som passar barnets mindre mun

Använd en liten och mjuk tandborste som passar barnets mun och ha bara en liten mängd tandkräm med mild eller ingen smak. Det räcker med en tandkrämsklick som är stor som en ärta.

Tandkräm med flour stärker och skyddar barnets tänder

När ni väljer tandkräm till barnet är det viktigt att den innehåller flour. Det hjälper till att stärka tänderna som ännu har en ganska mjuk emalj och skyddar mot hål.

Så borstar du tänderna på små barn, en videoguide med Ghazaleh, tandläkare hos Folktandvården

Borsta tänder på barn

 • Enklast är om barnet ligger på skötbordet, i ditt armveck eller med huvudet i ditt knä. Då ser du och kommer åt tänderna bra.
 • Borsta hellre alla tänderna snabbt, än att det blir bra borstat i halva munnen och barnet sen tröttnar.
 • Låt barnet vara med och hålla i borsten. Oftast stoppar hen den i munnen själv.
 • Om barnet inte vill öppna munnen: testa med sång eller lek.
 • Uppmuntra och fira gärna med ett ”hurra” eller applåder efter en lyckad tandborstning, det brukar barnen tycka om.  
 • När barnet kan stå själv kan du placerar dig bakom och i samma höjd som barnet. Kanske på en pall framför dig för att få en bra arbetsställning.

TIPS! Vill du göra tandborstningen lite roligare för barnen kan SVT babys ”Borsta-sången” liva upp morgon- och kvällsrutinen:

Bolibompa: Borsta tänderna-låten