När börjar barn krypa? Då blir det slut på lugn och ro i hemmet!

När börjar barn krypa? Då blir det slut på lugn och ro i hemmet!

Att lära sig krypa är en milstolpe som bör firas när barnet gjort det för första gången, men när sker det egentligen? Alla barn lär sig nämligen i sin egna takt och ordningen på hur de lär sig att sitta, krypa och gå kan skilja sig åt – till och med mellan syskon! I regel kan man säga att barnet lär sig att krypa någon gång mellan 5-12 månaders ålder, men det finns undantag!

Första året går barnet går genom flera utvecklingsfaser

Det finns många utvecklingsstadier ett litet barn går igenom fram tills att det lärt sig att gå. Ett av de viktigaste utvecklingsstadierna är självklart när barnet lär sig att krypa och kan börja utforska världen runt om kring sig helt på egen hand.

Eftersom mycket kring barnets utveckling handlar om att dess bål- och nackmuskulatur ska ha hunnit bli starkt är det bra att låta barnet få ligga på sin mage och leka ofta och regelbundet.

Barnets väg mot att lära sig sig krypa och gå:

 • Lär sig vända sig från rygg till mage (3-8 månader)
 • Kan sitta med stöd (4-9 månader)
 • Kan sitta upp utan stöd (5-10 månader)
 • Lär sig krypa (5-12 månader)
 • Kan resa sig och gå längs med möbler som stöd (6-16 månader)
 • Barnet går av sig självt (8-18 månader)

När börjar bebisar krypa?

Mellan 5-12 månaders ålder lär sig de flesta bebisar att krypa, medan ett fåtal hoppar över detta stadium helt och hållet. Vanligt är att barnet är runt 7-9 månader när det börja krypa och kan förflytta sig självt längs med golvet.

Kryper bebisen inte?

Som förälder behöver du inte oroa dig om ditt barn inte börjat krypa än. Men när andra barn i samma ålder börjar krypa är det lätt att man funderar på om man gjort något fel, eller borde gjort något mer för sitt barn.

Men du kan trösta! Vissa barn hoppar helt enkelt över några av utvecklingsstegen, exempelvis att börja krypa. Ett barn som tidigt vänt sig från magen till rygg kan lika gärna vara sen med att komma igång och krypa.

Det viktiga att ta med sig här är att du inte ska oroa dig så mycket sig om ditt barn inte kryper ÄN.

mamma hjälper bebis att lära sig krypa

Lära bebis krypa

Även om barn är fullt kapabla att lära sig själva krypa själva finns det flera övningar du som förälder kan göra med dem, för att hjälpa dem på traven.

Assisterad framåtförflyttning

 1. Börja med att ha barnet på mage på golvet
 2. Placera en leksak eller annat intressant objekt en bit bort framför barnet
 3. Ge barnet stöd för fötterna – så att det kan skjuta sig framåt mot leksaken

Hjälp upp på alla fyra

När barnet fått kläm på att benen är en viktig del i att komma framåt kan du gå över till att assistera dem med att hålla sig uppe på alla fyra. Detta kan du göra genom att:

 1. trä en handduk under magen på barnet
 2. lyfta barnet med handduken så pass mycket att de kan öva på att krypa.

”Skottkärran”

För att öva upp barnet koordination och armstyrka kan du låta barnet få ”gå skottkärra”. Det gör du genom att du bär upp dess underkropp medans du låter barnet bära upp vikten från sin överkropp.