MALL Skriv ner allt det där du vill minnas!

MALL Skriv ner allt det där du vill minnas!

När vi är mitt i vardagen med våra små och njuter av dem är det lätt att tänka att vi kommer minnas EXAKT hur gulliga de är: vad de tycker om att göra, vad de lärt sig och vad vi som föräldrar fick kämpa med lite extra just då. Men så får vi frågan “du som just haft en åttamånaders, vad gillar de? Vad lär de sig då? Vad kan man ge dem i present?” och inser att vi hela tiden är fokuserade på nuet. Det vill säga: vi lämnade åttamånadersbebisen när den blev nio månader och började fokusera på niomånadersbebisen istället. Eller så har det kommit ett lillasyskon och det blir spännande att jämföra skillnader och likheter i utveckling och personlighet. Hade storebror också såhär svårt att sova när han var fem månader? Här är en mall som kan hjälpa dig på traven när du vill dokumentera, oavsett om det är månad för månad eller år för år. Se det som något att utgå ifrån, ta bort det som inte är intressant just nu eller lägg till det du vill ha med – huvudsaken är att mallen gör det enkelt för dig att komma igång att dokumentera ditt barns uppväxt.

Mall för att dokumentera ditt barns uppväxt

Namn: [Signe]
Ålder: [14 månader]
Datum: [29 juni 2021]

Ord, prat, uttryck och uttal

Har jollret ändrat karaktär? Är det första ordet nära? Har barnet lärt sig kombinera meningar, snappat upp något nytt, sagt något roligt eller berättat något spännande? Pratas det non stop vid läggdags eller finns det något barnet uttalar alldeles hysteriskt gulligt?

Musik, sånger och ramsor

Vilka sånger och ramsor brukar du göra där hemma? Finns det några som går hem extra bra hos barnet? Har barnet några favoriter från förskolan? Visor som sjungs om och om igen? Vilken är den bästa danslåten och finns det någon sång ni använder för att göra något lite tråkigt eller läskigt roligare (till exempel hårtvätt, nagelklippning eller tandborstning)? Vilken vaggvisa söver bäst? I vilka situationer sjunger ni?

Intressen

Det händer att barn verkligen snöar in på något en period. Det kan vara tåg, Pippi Långstrump, bokstäver eller munspel. Vad går hem hos ditt barn just nu?

Lek som leks mycket nu

Leken är magisk för oss människor! Vi bearbetar händelser, lär oss saker och stärker anknytningen. Vilka lekar leker ditt barn mycket nu? Går ni och handlar, plåstrar om alla gosedjur, gör superhjälteinsatser? Eller är det hästhoppning för hela slanten?

Bus och påhitt

Barn är busmästare! Till och med små bebisar busar och hittar på med glimten i ögat. Vad har ditt barn för sig? Trolleritrick? Tejpar för vattenkranen? Just lärt sig låtsasnysa? 

Lärt sig

Barnen lär sig ju små och stora saker hela tiden. Att rulla från mage till rygg, att sitta, att göra kullerbyttor, att cykla. Eller kanske att förstå koncept som ”vänta” eller ”min tur”.

Föräldraskapet just nu

Det är härligt, besvärligt, underbart och skitsvårt att vara förälder. Alla känslor får finnas. Hur upplever du ditt föräldraskap till ditt barn just nu? Vad är svårt, vad är fint? Vilka tankar och känslor snurrar i dig?

Hoppas mallen gör det enklare för dig att dokumentera allt det där du vill minnas från barnens barndom! Saknar du något i mallen? Lämna ett förslag i kommentarerna!