Leksaker 1 år – 12 fina presenttips du kan ge till din 1-åring

Artikeln innehåller annonslänkar för Jollyroom.

Leksaker 1 år – 12 fina presenttips du kan ge till din 1-åring

Den första födelsedagen är en milstolpe i allas liv, men kanske särskilt för föräldrarna. Under ett års tid har barnet vuxit och lärt sig att upptäcka och utforska sakerna i sin omgivning. Nu mer än någonsin börjar leksaker – som tål att man tuggar eller dreglar på dem – bli relevanta för barnet att leka med. Men vad köper man för leksaker till en 1-åring egentligen?

Den här artikeln syftar till att hjälpa dig att hitta rätt bland och välja bra leksaker till barnets första födelsedag. Presenter som du kan vara trygg med att de ger ditt barn något kul, säkert och intressant att leka med.

Tips! Leksakerna vi tar upp passar inte bara till födelsedagar. De passar lika fint kring julafton, dop eller andra högtider som äger rum under barnets första år

Vilken typ av leksaker ska man köpa till ettåring?

För små barn kan man tänka på att välja leksaker som lämpar sig för för dess ålder. Du kan därför titta efter leksaker som:

 • utvecklar barnets koordination och motorik
 • stimulerar dess sinne och kognitiva utveckling
 • är praktiska och inbjuder till olika typer av lekar

Utöver att ettårspresenten ska lämpa sig och kan vara kul givet barnets ålder och utvecklingsstadie, är det bra att tänka på säkerheten (vi skriver lite mer om det längre ned).

Så! Nu när vi vet lite mer om vad man kan leta efter. Låt oss ta en titt på vilken typ av leksaker som passar bäst för ditt barns ålder…

12 tips på leksaker för barn 1-2år

1. Stapeltorn Done By Deer, finns här
5. Uteleksaker, hink och spade, hittas här
2. Brio Tågbana, hittas här
6. Bebisbok, Bebbe, finns här
3. Barnpussel, Babblarna, finns här
7. Lära gå vagn, Babblarna, hittas här
Xylofon Plywood, hitta här.
8. Lektält Tipi, finns här.
 1. Stapeltorn och klossar
  Det finns många träleksaker som är roliga att leka med i den här åldern. Två bra exempel som du knappast kan gå fel med är det klassiska stapeltornet, eller en leksakslåda fylld med träklossar i olika former och figurer. Tänk bara på att färgen på produkten inte innehåller något giftigt.
 2. Tågbana
  Briobanan är en klassisk barnleksak i trä som aldrig tycks gå ur tiden. Det modulära tågspåret går att bygga i små till riktigt stora spårsystem och kan enkelt underhålla barnet i långa perioder. Med alla sina extra tillbehör som kranar, broar, tågvagnar, lok och tunnlar går det också lätt att ”liva upp” tågbanan ett antal gånger utan att den blir uttjatad.
 3. Pussel
  Pussel är en bra leksak där barnet får använda sin hjärna och lära sig att lösa problem. Utöver att det kan bidra till barnets motoriska utveckling hjälper det dem också att lära sig känna igen färger och former.
 4. Barninstrument
  Musikinstrument som xylofoner och trummor är roliga att leka med och lär barnet att det kan påverka sin omgivning.
 5. Utomhusleksaker
  Om du letar efter bra utomhusleksaker till din 1-2-åring kan du överväga att köpa en hink och spade eller en vattenkanna. Att få leka med sand och vatten utomhus är ofta väldigt roligt och en bra källa för att öva upp sin motorik och koordination.
 6. Barnböcker
  En sagostund är ett fantastiskt sätt att tillbringa lite kvalitétstid tillsammans med ditt barn. Att läsa barnböcker har också många fördelar. De är språkutvecklande och kan lära barnet om sina känslor, samtidigt som de hjälper till att utveckla barnets egna fantasi.
 7. Gåvagn
  En lära-gå-vagn är en bra present när barnet börjar bli redo för att lära sig att gå. Men innan du skaffar vagnen bör barnet ha kommit så pass långt att det kan stå upp av sig självt med stöd. Tack vare bromsningsbara hjul kan du lätt justera motståndet som barnet får från vagnen när man försöker knuffa den framåt.
 8. Lektält
  Tältet passar ofta bra inomhus som utomhus. För små barn blir tältet ofta en plats för lek eller vila – ofta helt beroende av hur du introducerar och väver in tältet i era lek och vilostunder. Medans när barnet blir lite äldre kan det istället användas som ett fort där man låtsas att gömma sig från monster eller vilda djur, eller bli till det perfekta platsen när man bara vill få vara lite själv enstund.
 9. Bultbräda
  En bultbräda är en perfekt leksak för din ettåring eftersom den hjälper barnet förstå att den kan påverka sin omgivning. Genom att försöka slå eller trycka ned bultarna få barnet också öva upp sin motorik.
 10. Bollar
  Barn gillar bollar. Det behövs nästan inte förklaras. Man kan studsa dem, se hur de rullar iväg och kanske till och med passa dem mellan varandra. Och ska man vara ärlig så är det en av de få sakerna som kommer följa barnet genom hela dess liv (om än i olika former och storlekar).
 11. Dragleksaker
  Dragleksaker finns i allt från formen av tågvagnar till gosedjur med hjulbas eller den lite mer ikoniska draghunden från Brio.
 12. Gunghäst
  Lagom när barnet är stort nog att det kan sitta upp av sig självt kan det vara roligt att få gunga på en gunghäst. Med sina gungande rörelser blir gunghästen en bra källa för barnet att öva på att hitta sin balans.
9. Bultbräda, finns att köpa här.
10. Bollar, finns att köpa här.
11. Dragleksak Elefant, hittas här.
12. Gunghäst i trä, hittas här.
En smådelscylinder som används för att mäta vad som kan fastna i halsen på en bebis
Smådelscylinder för att testa ifall saker kan fastna i halsen på barnet.

Vad ska man undvika när man köper en present till en 1-åring?

Det finns några saker som är värda att tänka på när du ska köpa leksaker till ett litet barn. För mestadels handlar det om sunt förnuft och att inte köpa sånt som barnet redan har, men vissa saker kan bli farliga om man missar åldersrekommendationer på produkten som säljs. Därför ska du undvika följande: 

 • Leksaker med smådelar – att leka med små föremål kan vara farligt eftersom barnet kan stoppa dem i munnen och kvävas av dem. Därför är det viktigt att välja säkra, solida leksaker av rätt storlek.
 • Produkter som har giftiga färger – det behövs nog inte understrykas att små barn tenderar att stoppa saker i munnen. Välj därför leksaker som du vet inte har någon giftig färg eller lackering.
 • Vassa och spetsiga saker – små barn tenderar att vrida, vända och vifta friskt på sina leksaker. Undvik därför produkter som har farliga kanter som kan orsaka skada.
 • Leksaker med långa böjliga delar som kan fastna runt halsen – har leksaken långa snören, sladdar mm finn det risk att ett litet barn kan strypa sig självt när de virar dessa runt halsen.
 • Produkter som saknar CE-märkning – Produkter som bär CE-märket har intygats att den lever upp till EU:s minimikrav på funktion, säkerhet, miljö och hälsa och har godkänts för att säljas inom EU. Saknas detta finns det risk att ex. materialet i leksaken är ohälsosamt för barnet. 
 • Saker som kan låta högt – små barn har känslig hörsel och kan skada örat om det utsätts för höga ljudvolymer. Undvik därför leksaker som kan generera starka ljud.

Tips! Hos BVC kan du få en smådelscylinder från Konsumentverket som visar vad som är en för liten bit för små barn att leka med p.g.a. kvävningsrisk. 

En pappa leker med leksaker tillsammans med sin dotter på golvet

Summering

Runt tiden runt då barnet fyller ett händer det mycket med dess utveckling och leksaker kan bli väldigt roliga. Barnet lär sig runt den här tiden att krypa, åla och kanske till och med att ta sina första steg. Barnet börjar nu själv att utforska sin omgivning, vare sig mamma eller pappa vill det eller ej. 

Det kommer pillas, skakas, dras och tuggas på det mesta och det blir (oftast) väldigt intressant med allt som rullar, studsar och låter. Så välj därför leksaker som både är slitstarka, tåls att has i munnen och som antingen kan möjliggöra ny lek, eller stimulera barnets olika sinnen.

Men trots att leksaker blir allt mer intressanta för barnet när det närmar sig 1-årsdagen ska man inte glömma bort barnets behov av närhet och kärlek. Värdet av att få leka och busa tillsammans med sina föräldrar och släktingar kommer fortfarande vara svårt att ersätta med en leksak. Så passa på att utforska leken tillsammans med ditt barn och upptäck nya nöjen!