Recept: Koksaltlösning

Koksaltlösning recept

Täppt näsa eller små sår som behöver tvättas? Det finns många anledningar till att man kan behöva koka sin egen saltlösning. I den här guiden hittar du ett buslätt recept för att göra din egna koksaltlösning för ögon, näsa och sår.

Så här kokar du din egen saltlösning för användning i näsa, ögon, hals och rengöring av småsår.

Ingredienser

  • 5 dl kranvatten
  • 1 tsk vanligt bordssalt (utan jod)

Gör så här

  1. Hetta upp 5 dl vanligt kranvatten till kroppstemperatur.
  2. Tillsätt sen 1 tsk bordssalt (utan tillsatt jod) och rör om blandningen tills saltet har löst sig med vattnet. Nu ska blandningen vara steril och ha samma salthalt som kroppen (0,9 procent) och därför gå att använda utan obehag. Märker du att det svider vid användning beror det troligen på att du har tillsatt för mycket eller för lite salt i vattnet.

Nu är vätskan klar för användning och du kan till exempel badda sår eller skölja näsa och ögon med den.

Användningsområden för koksaltlösning

Koksaltlösning har många användningsområden och passar för alla – från bebis till vuxen (och till och med hunden). Bland annat kan du använda den till:

  • Nässköljning
  • Ögontvätt
  • Rengöra och tvätta småsår
  • Halssköljning vid torra slemhinnor
  • Tvätta smycken och piercingar
  • Navelvård för bebisar vars navel ännu inte läkt helt

Hållbarhet & förvaring

Tänk på att din koksaltlösning är steril och har en begränsad hållbarhet. Var därför noga med att använda dig av rena verktyg och kärl samt att förvara den i en rengjord och förslutbar burk. Förvara den svalt i max 24 timmar.

Hjälpmedel för nässköljning

För att underlätta vid nässköljningar finns det speciella nästrumpeter eller näskannor som förs in i ena näsborren. Böj på huvud och överkropp lätt åt sidan och låt kannan/nässköljaren följa med uppåt. Saltvattnet kommer rinna från ena näsborren genom hålrummet mellan näsborrarna och ut genom den andra näsborren. På så vis sköljs smutspartiklar och slem ut. När du låtit hälften av vattnet rinna igenom, snyt näsan. Häll sedan andra hälften av koksaltlösningen genom den andra näsborren.

För bebisen kan du använda dig av en liten pipett och droppa försiktigt i varsin näsborre. Sitter det riktigt fast kan du skölja ur ordentligt – det är obehagligt men inte farligt. Annars räcker det ofta med 1-2 droppar för att frigöra näsgångarna.