Hund och barn – 6 fördelar med att växa upp med hund!

Hund och barn – 6 fördelar med att växa upp med hund!

Väntar ni tillökning? Grattis! Och oroa er inte, ni behöver inte göra er av med er pälskling. Här är 6 fördelar för barn som växer upp med hund!

1. Mindre risk för astma och allergier

Den stora debatterade frågan. Hur är det egentligen att ha pälsdjur så nära inpå, gör inte det att mitt barn kan bli allergiskt? Forskningen har faktiskt visat att det är precis tvärtom. Sannolikheten att barn som växer upp med hund utvecklar astma och allergier är lägre än för barn som inte gör det. De som växer upp med hund hemma har ungefär 15 procent mindre risk att drabbas av allergier eller astma när de kommer upp i skolåldern. 

2. Utvecklar ett högre EQ

Barn som får växa upp nära djur utvecklar sin empatiska förmåga och emotionella intelligenskvot (alltså EQ). Att lära sig omhändertagande, respekt för alla levande varelser, omtänksamhet och att läsa av både sina egna och andras känslor gynnar barnet både under uppväxten och i vuxen ålder. Ett högt EQ ökar förmågan till gott samarbete med andra, är en grundpelare i ett bra ledarskap och i sunda relationer till en framtida partner eller egna barn.

3. Får villkorslös kärlek

En hund är sällan långsint eller dömande, utan älskar dig för precis den du är. När ett barn känner sig villkorslöst älskat ökar inte bara dess vilja att ta hand om och ge kärlek till andra – det bygger också upp en stark självkänsla. Vad barnet än gör som är bra, bättre eller helt tokigt så är det ändå älskat för sin person, inte sin prestation. Det är ovärderligt.

4. Ger naturligt tillfällen för lek och rörelse i friska luften

Barn såväl som hundar behöver fysisk rörelse, lek och utevistelse. Kasta pinnar och bollar, bli jagad, kurragömma, hinderbana – lekarna barn och hund kan göra tillsammans är många och för det mesta väldigt aktiva. Det är roligt, samhörighetsskapande och motion för alla inblandade. Promenader och skogsturer brukar också höra till livet med hund. Generellt spenderar familjer med hund mer tid utomhus än andra familjer.

5. Minskar stress

Hundar har förmåga att minska människors stress på åtminstone två sätt. 

  • När du klappar, kelar och gosar din hund frigörs serotonin i din kropp. Serotonin är människans egna lugn och ro-hormon som signalerar till kroppen att den är utom fara och kan slappna av.
  • Hundar, precis som små barn, lever i nuet. Att umgås med en hund kan hjälpa även den mest stressade att också stanna i nuet. Dåtid och framtid lämnas därhän och precis som meditation hjälper det till att minska stressade känslor och finna lugn.

I vårt samhälle med sitt höga tempo är det bra för både vuxna och barn med en extra hjälpande hand till ro och närvaro.

6. Ökar den kommunikativa förmågan

Sitt! Stanna! Varsågod! Att lära sig kommunicera framgångsrikt med en hund är något helt annat än att få sina lyhörda föräldrar att göra som man vill. Att hitta nya sätt att göra sig förstådd hos såväl andra vuxna, barn och djur än mamma och pappa är utvecklande för den kommunikativa förmågan. Det främjar också färdigheten att kunna samspela med andra när barnet ger hunden kommandon och inväntar respons.