Bygg en egen hinderbana för barn – inomhus & utomhus
En hinderbana är en kul aktivitet för barnen som du enkelt kan göra själv hemma i trädgården, i skogen eller varför inte inomhus! I den här artikeln guidar vi dig hur du kan gå tillväga för att bygga din alldeles egna hinderbana för riktig små barn till de lite större. Både med rätt enkla medel och lite mer ambitiösa insatser.
Vi kommer prata lite om de ”byggmaterial” som behövs och vilka typer av hinder som passar bra när man ska göra hinderbanor för barn.
Aktivitetsbana
Att springa en aktivitetsbana är ett utmärkt sätt att aktivera barnen på. Och vill man, kan det också bli en kul lek att låta barnen få vara med och bygga banan! I den här artikeln guidar vi dig i hur du går tillväga för att göra din egna hinderbana – fylld av spännande aktiviteter och utmanande stationer – helt oberoende av om ni ska vara ute i trädgården eller inomhus.
Bra träning för hela kroppen
En välbyggd hinderbana kan användas för att stimulera kropp som sinne. Utöver att bjuda på ett kul träningspass hjälper den barnet att öva upp färdigheter som:
- Styrka
- Balans
- Motorik
- Kondition

Vad behöver man för att göra en hinderbana till barn?
För att bygga en hinderbana till barnen behövs det inte allt för många saker! Det går alldeles utmärkt att använda sånt du redan har tillgång till. Är ni utomhus kan du exempelvis använda saker du lätt hittar i naturen, som: stenar, pinnar, kottar och grenar. Och är ni istället inomhus går det bra att använda sig av saker som pet-flaskor, kartonger, stolar, kuddar, rep och snören för att nämna några.
Vilket hindermaterial och verktyg som behövs varierar självklart beroende på hur avancerad och varaktig hinderbana du vill bygga för ditt barn – men det finns några allmänna saker som de flesta hinderbanor innehåller.
Bygga hinderbana för barn
Gör såhär:
- Börjar med att välja en lämplig plats att bygga din hinderbana på. Helst ska ytan vara öppen och rymlig.
- Markera en tydlig startlinje för banan genom att dra ett streck i marken eller placera ut ett hopprep eller en linje av kottar mm.
- Låt din kreativitet flöda och bygg hinder av det ni har saker till. För att ge dig lite inspiration har vi listat ett antal förslag här nedan.
- SPRING & LEK!

Olika typer av hinder till en hinderbana för barn
Det finns många olika typer av hinder som kan ingå i en hinderbana för barn. Nedan hittar du några exempel, men du får gärna hitta på egna!
- Stegstenar / hoppa mellan öar
Dessa är bra för att öva upp koordination och balans. Barnen måste hoppa mellan öarna (kan ex. vara rockringar, stubbar eller stenar) och försöka att inte trampa utanför. Är ni inomhus går det också bra att använda kuddar eller böcker för att ha något att skutta emellan.
- Gå balansgång
Balansgång är ett bra sätt att träna sina motoriska färdigheter. Barnet ska ta sig längs med hela hindret utan att kliva/ramla av. Hindret byggs enklast med stadig planka eller en till två smalare trädstammar om man är utomhus. För en extra utmaning kan man höja upp balansbalken något.
- Ta sig över och krypa under-hinder
En riktigt bra pulshöjare! Ingen hinderbana är väl komplett utan att man har inkluderat några hinder som barnet måste klättra över och krypa under? Det fina med dessa över/under-hinder att man kommer långt med ett par kuddar och stolar för få hindren på plats.
- Snabba fötter (däckhinder)
Ett hinder som sätter koordination och stamina på prov. Barnet ska ta sig igenom hindret, genom att med snabba fötter springa igenom fälten du lagt ut på golvet eller marken. Hindret byggs enklast med en färdig repstege som placeras på marken, men rockringar, snören eller andra typer av markeringar kan också användas.
- Slalombana
Här gäller det att kontrollera sin hastighet och kropp för att komma fram så fort som möjligt. Låt barnen ta sig igenom en snitslad bana där man ska springa zick-zack mellan utplacerade koner eller PET-flaskor.
- Kullerbyttor
En av de enklaste stationerna du kan ha med i din bana är den där barnet ska göra en viss övning. Stationen kan vara att göra kullerbyttor längs med en madrass eller hoppa på stället 20 ggr.
- Kasta boll/ärtpåse
Den här stationen är ett utmärkt sätt att få in lite mera lek i banan. Ta med en hink eller rita ut en ruta och låt barnen kasta ärtpåsar eller bollar tills att de placerat en boll/påse i målzonen. Missar man får man springa och hämta sina bollar/påsar och försöka igen.
- Kryptunnel
Tunnelstationen är bra för att få upp pulsen. Barnet måste krypa genom tunneln till andra sidan. Tunneln gör enkelt med en färdig lektunnel, men kan också byggas genom att man ställer ut några stolar som man klär in i ett lakan eller en filt.