Guide: Så blir du enkelt av med skorv i hårbotten!

Guide: Få bort skorv – Så blir du av med skorv i bebisens hårbotten!

Ser ditt barns hårbotten plötsligt gulaktig ut? Har det dykt upp fläckar som inte var där förut? Det kan vara skorv! Här kommer en steg för steg-guide i hur du snabbt och enkelt får bort den.

Vad är skorv?

Skorv (även kallat mjölkskorv, arp och gnejs) är som små fjäll i ditt barns hårbotten eller ögonbryn. De kan vara alltifrån vitgula till gulbruna, lite torrare till lite kletigare. De ligger som ett extra lager på ditt barns hud och är helt ofarliga. Skorv är ett eksem (seborroiskt eksem) hos barn som vanligtvis dyker upp i hårbotten och ögonbrynen. Eksemet kliar inte och brukar inte besvära bebisen på något sätt. Det är inte heller något som smittar. Är du osäker på om ditt barn verkligen har skorv? Prata med BVC!

Varför får barn och bebisar skorv?

Många bebisar får skorv och de dyker ofta upp i hårbotten inom barnets första månader i livet. Ingen vet riktigt varför barn får skorv, men forskning visar att det sannolikt har att göra med brist på fett och fukt i barnets hud. Bebisars hud är känslig och kan vara väldigt torr redan från födseln innan barnets egen talgkörtelfunktion har kommit igång ordentligt och stabiliserat sig. 

Hur får man bort skorv?

Det finns medel att köpa på apoteket för att få bort skorv, men det luktar ofta ganska starkt på din lilla bebis. Och varför spendera massa pengar och använda sig av kemiska produkter när det finns ett naturligt alternativ som fungerar och som du dessutom troligtvis redan har hemma? Oavsett om ditt barn har skorv i hela hårbotten eller bara en liten fläck brukar det här tillvägagångssättet avlägsna den väldigt effektivt. Såhär gör du:

 1. Smörj in.

  Smörj in skorvet med olja — babyolja eller vanlig olja du har i skafferiet, exempelvis rapsolja eller kokosolja (se bara till att den är kallpressad).

 2. Låt det verka.

  Låt oljan sitta i ett tag. Ju längre desto bättre såklart. Du kan ha i oljan vid läggdags och låta den vara kvar över natten, men har du bara tålamod för en kvart är det bättre än inget!

 3. Gnugga försiktigt.

  Sedan är det dags att ge sig på själva skorven! Riktigt effektivt är det att försiktigt borsta din bebis hår med en Tangle Teezer-borste. Kamma metodiskt från höger till vänster, från vänster till höger, framifrån och bak och så bakifrån och fram. Du kan kamma diagonalt eller från alla möjliga vinklar du kommer på — poängen är att komma åt skorven från olika håll. Har du ingen Tangle Teezer kan du använda en liten fuktad frottéhandduk eller en luskam. Huden under fjällen är ofta lite röd, både för att det är ny hud därunder som inte än sett dagens ljus och för att huden såklart blir lite irriterad när vi gnuggar på den – precis som vår egen hud blir röd där vi kliar oss. På samma sätt som på vår hud blir bebisens hud normalfärgad igen efter ett tag.

 4. Tvätta bort.

  När du ruggat upp skorven kan du tvätta bebisens hår med milt barnschampo. Det går också att torka bort det mesta av oljan och låta den sitta kvar om du inte vill tvätta din bebis hår – efter några dagar har oljan försvunnit av sig själv. Det fungerar dessutom utmärkt som lite extra återfuktning av din bebis hårbotten.

 5. Upprepa.

  Om du inte fick bort allt skorv, eller om det har kommit nytt, kan du alltid upprepa processen vid ett senare tillfälle.

Lycka till med att få bort barnets skorv i hårbotten!