Guide: Rullskor barn – Så väljer du rätt skor med hjul 2021

Artikeln innehåller reklamlänkar för Coolshop, Spartoo och Lekia.

Rullskor barn – Så väljer du rätt skor med hjul | Stor guide 2021

Låt ditt barn glida fram med stil med ett par populära rullskor – eller Heelys som det vanligaste märket heter. Senaste åren har trenden med rullande skor vuxit sig fast bland barn mellan 5-12 år. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att att köpa rullskor till ditt barn.  

Olika modeller av Heelys rullskor för barn

Först och främst – vad är rullskor? 

Rullskor är vanliga skor som har ett eller två hjul inbäddade i fotsulan på skons häl. Skorna möjliggör för personen som bär dem att snabbt och smidigt kunna byta från att gå till att rulla fram genom att skifta sin vikt till hälen. 

Hjulen i skon går oftast att ta bort och utrymmet de fästs i täcks med ett lock, så att skon kan fungera mer som en vanlig sko. 

Här kan du köpa dina rullskor

Vad ska man tänka på när man köper rullskor till barn?

Det finns fler saker att tänka på när man ska köpa rullskor, men det viktigaste att tänka på är att rullskorna inte ersätter behovet av andra skor för barnet. De bör först och främst ses som en rolig aktivitet snarare än ett par sneakers som också råkar ha hjul. 

Tänk på detta när du väljer rullskor:

  • Vill du ha ett eller två hjul? 
  • Ska det vara kardborrknäppning eller snörda skor?
  • Ska det vara högt eller lågt skaft?
  • Ska du slå på stort och ha ledlampor i skorna?

Kan man använda dem till vardags?

Att gå längre perioder i rullskor med hjulen monterade är inte att rekommendera. Hjulen i skon gör att delar av foten hålls i en onaturligt förhöjd position med försämrat stöd, vilket vid längre användning kan slita på foten. 

Olika tillverkare har försökt lösa detta på olika sätt. Vissa har gjort hjulen löstagbara med en skyddslucka som täcker hålet när hjulen inte är monterade. Andra skotillverkare har monterat hjulet i en fällbar mekanism som ”gömmer” dem i sulan när de inte används.

Oberoende av lösning kan du nog tänka dig vad som fått offras i form av dämpning och stöd för att man ska ha tillräckligt med utrymmer att kunna montera ett hjulfäste i botten av en sko. Därför avråder vi att se på rullskor som ett alternativ till ett par vanliga sneakers.

Rullskor

Att välja rätt rullsko

Eftersom skorna ofta kommer i färgstarka mönster är det lätt att stirra sig blind på designen när man ska göra sitt val, men du kan också välja skor utifrån snörningstyp, fodrat/ofodrat, hjulkonstruktion och i vissa fall även belysning.

Två par rullskor, ett par med ett hjul, det andra med två hjul

Rullskor med ett hjul 

Fördelen med ett hjul är att de går fortare och att du har större rörelsefrithet när du åker. De enhjuliga skorna går generellt fortare än sina tvåhjuliga syskon eftersom det blir mer friktion och går åt mer energi att skrida igång två hjul än ett. 

  • Passar lite mer vana åkare

Rullskor med två hjul 

Fördelen med två hjul är att du får en förbättrad stabilitet och att de är lite enklare att lära sig att kontrollera. Därför kan dessa passa bättre för en som inte åkt rullskor tidigare. Men, du kan ofta plocka bort det främre hjulet för att få en sko med ett hjul. 

  • Passar nybörjare

Hur åker man på rullskor? 

Att åka på rullskor är enkelt och roligt men kan kräva lite övning för att få in tekniken. 

Följ dessa steg: 

  1. Börja på en plan yta och lägg vikten på främre delen av foten.
  2. Ta sats genom att ta ett steg med ena benet. Samtidigt som du ska sätta ned det andra benet lyfter du på tårna på den främre foten så att bara hjulet under skon nuddar marken. 
  3. Nu lyfter du på tårna i den bakre foten och glider med. 
  4. För att stanna lyfter du tårna mer, så att skons häl bromsar farten. 

Tänk på att rullsko-åkning kan leda till skador!

Använd sunt omdöme och skejta på jämna, plana och hårda ytor där det är säkert. Det är också rekommenderat att åka med skyddsutrustning som hjälm, handledsskydd, armbågsskydd och knäskydd för att undvika skador.

Välja rätt storlek på rullskorna

Att välja rätt storlek på dina Heelys är enkelt. Mät fotens längd från häl till tåspets och jämför med tabellen nedan.

Fotlängd i mmEU StorlekUK BarnUS Barn
170 mm3011C12Y
180 mm3112C13Y
190 mm3213C1
200 mm3312
210 mm3423
220 mm3534
230 mm36.545
240 mm3856
250 mm3967
260 mm40.578
270 mm4289
280 mm43910
290 mm44.51011
300 mm45.51112
310 mm46.51213
320 mm471314
330 mm47.51415

Begagnade rullskor – ett miljömedvetet val

För den miljömedvetne kan vi även tipsa dig om att hålla ögonen öppna för second hand-fynd. Det går nämligen alldeles utmärkt att hitta ett par begagnade rullskor för mellan 150-350 kronor. 

Sammanfattningsvis

Oberoende av om du väljer rullskor med ett eller två hjul kommer ditt barn få många roliga stunder med sina nya skor. Men ska du tänka på en sak när du väljer bland varumärken och modeller så skulle vi säga att du bör fokusera på att hitta en design som ditt barn kommer tycka om. Här är vår åsikt att Spartoo är den butik som har bäst utbud bland de butiker vi har kollat in. Vill du kolla in deras sortiment hittar du det här nedan.

Rullskor hos Spartoo