Då är det dags att byta: Babyskydd till bilbarnstol och bälteskudde

Då är det dags att byta: Babyskydd till bilbarnstol och bälteskudde.

Bilens säkerhetsanordningar, bälten, krockkuddar och nackskydd är alla utformade för att skydda en fullvuxen människa vid en krock. Men för att barn ska kunna färdas säkert krävs det extra skydd när de sitter i bilen. Så hur vet man vilket bilbarnskydd man ska ha och när byter man från babyskydd till bilbarnstol eller bälteskudde egentligen? 

Summering: När ska man byta bilbarnstol?

  • Babyskyddet används från att barnet är nyfött tills dess att det kan sitta av sig självt eller växer ur det maximala vikt- eller längdmått babyskyddet är godkänt för. Vanligen sker detta när barnet är runt 6-9 månader gammalt.
  • En bakåtvänd bilbarnstol används fram tills att barnet är minst 4 år och väger över 15 kg eller minst är 100cm långt, beroende på vilket godkännande den framåtvända stolen har.
  • En framåtvänd bilstol eller bälteskudde ska användas så länge som barnet är kortare än 135 cm långt, uppskattningsvis fram till 10-12 års ålder (OBS! Ska barnet sitta själv på en plats med airbag måste barnet vara minst 140 cm långt).

Barn måste ha extra skydd i bilen

Barn är både lättare, kortare och har andra kroppsproportioner än en vad en vuxen person har, samtidigt som skelett och muskler fortfarande utvecklas hos dem.

Hos barnet utgör huvudet närmare 20-25% av dess totala kroppsvikt, vilket kan jämföras med de 6% huvudet utgör hos en vuxen. Att barnets huvud både är större och tyngre i förhållande till sin kroppsvikt gör att deras överkropp lätt kastas fram och tillbaka med stor kraft vid en krock. Barn lider m.a.o. större risk att skadas i en trafikolycka om de inte färdas med särskilda skyddsanordningar som tar höjd för dess förutsättningar. 

Varför behövs bilbarnskydd?

Barn behöver bilskydd för att:

  • bilens egna säkerhetsanordningar är designade för vuxna personer.
  • huvudets proportioner gör att det kastas fram och tillbaka med stor kraft vid en krock.
  • deras skelett och muskler inte är färdigutvecklade och tål en kollision sämre.

Hur länge ska man sitta i bilstol?

För att barn ska kunna färdas säkert krävs det att de färdas med andra skyddsanordningar när de sitter i bilen. Enligt svensk lag (Trafikförordningens 4 kapitel 10 §) ska barn under 135 cm som färdas i en bil ha godkända skyddsanordningar. 

Bra att veta om bilbarnskydd:

  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda ett typgodkänt babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde när de färdas i en personbil, lastbil eller karrossad tre eller fyrhjulig moped eller motorcykel.
  • För att använda en bilbarnstol i Sverige ska den vara godkänd, antingen enligt ECE R44 eller i-Size (UN R129-02).
  • Barn i bakåtvända skyddsanordningar får inte placeras på en plats utrustad med en krockkudde – om inte krockkudden har satts ur funktion.
  • Det rekommenderas att barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna upp till 4-5 års ålder om möjligt.

Det är till och med rekommenderat att barn bör använda bältesstol eller bälteskudde fram tills de blivit 10-12 år gamla. 

Monterat babyskydd i baksätet

Babyskydd

Babyskyddet används direkt från barnets födsel. Det kan placeras fram eller bak i bilen på ett säte där airbagen avaktiverats. Skyddet monteras med bilens egna bälte eller på en bas som fästs med bältet eller isofixfästen. 

Att ha en bas monterad till sitt babyskydd är ett tillval och behövs inte, men det kan underlätta när man ska lyfta i och ur babyskyddet ut bilen. 

Vid vilken ålder ska du byta från babyskydd till bilbarnstol?

Babyskyddet bör användas från att barnet är nyfött fram tills att barnet hunnit bli 6-9 månader gammalt eller kan sitta upp av sig självt. Växer barnet ur stolen maxlängd eller viktgräns är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Viktgränsen för detta brukar ligga på runt 13 kg för de flesta modellerna. 

Hur länge kan man ha kvar babyskyddet?

Ett modernt babyskydd har en uppskattad livslängd på ca. 5-7 år från inköpsdatumet i butik och kan därför i de flesta fall sparas och återanvändas till ett syskon. 

Om du ska köpa ett begagnat babyskydd:

  1. Kontrollera åldern på babyskyddet – be att få se kvittot.
  2. Inspektera babyskyddet efter skador och slitage.
  3. Kontrollera dess godkännandenummer. 
  4. Fråga om babyskyddet har varit med i en krock. Om svaret är ja ska det kasseras.

Bakåtvänd bilbarnstol i baksätet

Bilbarnstol

Den bakåtvända bilbarnstolen monteras i fram- eller baksätet på bilen med hjälp av en stödarm, förankringsband och sätets bilbälte eller isofixfästen. För att säkra barnet har stolen ett eget bilbälte som fästs och dras åt runt barnet. 

Tänk på att: om stolen monteras på ett säte med en airbag måste du avaktivera krockkudden. Antingen genom att vrida på airbagens nyckelreglage – eller om det inte finns – genom att låta en auktoriserad verkstad säkert avaktivera den.

Vid vilken ålder ska barnet byta till bilbarnstol?

Du bör byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol när barnet är stort nog att det kan sitta upp av sig självt i längre perioder, eller när barnet är nära att växa ur babyskyddets godkända vikt- eller längdmått.  

Det är dags att byta till bilbarnstol när:

  • barnet kan sitta av sig självt stabilt och bära upp sitt huvud
  • barnet väger mer än 12-13 kg (kontrollera vilken maxvikt som gäller för ditt babyskydd)
  • barnet är längre än 75-83 cm (kontrollera vilken maxlängd som gäller för ditt babyskydd)

När kan man ha bilbarnstolen framåtvänd?

Plustest-klistermärke
Märkning för ett plustestat bilbarnskydd.

Små barn gör rätt att åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna upp till 4-5 års ålder. Faktum är att inga framåtvända stolar än så länge klarat det tuffa svenska plustestet, som säkerställer att de krafter barnets nacke utsätts vid en krock, inte blir livshotande för barnet. 

Plustestet är en kompletterande prövning för bilbarnskydd på den svenska marknaden som utarbetats i ett samarbete mellan Nationella Trafikföreningen, Folksam, Volvo, SIS, VTI och företrädarna för bilbarnstolstillverkarna.

Hur länge håller en bilbarnstol?

Bilbarnstolar har en ungefärlig livslängd på 10 år och räknas från inköpsdatumet i butik. Det som påverkar stolens livslängd är i första hand hur mycket den används och slits, men faktorer som uv-strålning (från solljus) kan skynda på behovet av att byta ut barnsätet. 

Du bör byta ut ditt babyskydd eller bilbarnstol ifall den har:

  • Varit med i en tidigare bilolycka
  • Slitna bältesband
  • Kärvande bälteslås
  • Kärvande isofix-lås
  • Trasig låsfunktioner
  • Skadade eller saknade detaljer som låsspakar eller bältesklämmor
  • Trasigt stödben

Framåtvänd bilbarnstol

Från 4 års ålder kan ditt barn börja använda en framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde. Stolen behöver inte monteras utan fästs direkt i bilbältet genom att bältet träs genom stolens ”horn”. Eftersom små barns skelett är mjukare och höftkammarna inte hunnit bli fullt utvecklade än behöver bilbältet hållas på plats på den del av barnets kropp där skelettet är starkare. Framåtvända bilbarnstolar och bälteskuddar har därför sin ”horn” som gör att bältet inte kan glida upp över mage och höfter.

Ska man välja bälteskudde eller bilstol?

Både bälteskudden och den framåtvända bilbarnstolen är lika säkra vid en krock. Men en bilbarnstol med sitt ryggstöd kan bli mer komfortabel för barnet, då bältets övre del hålls undan från barnets hals och ger extra stöd.

Bilbarnstol eller bälteskudde:

  • Båda är lika säkra vid en krock.
  • Med en bilbarnstol kan barnet sitta på en plats utan nackstöd.
  • Med en bilbarnstol kan barnet somna och fortfarande sitta upprätt.

När byter man till framåtvänd bilbarnstol?

När barnet hunnit bli 4 år gammalt kan du byta till en framåtvänd bilbarnstol, men det finns några saker att tänka om ditt barn är redo:

  1. Barnet ska ha hunnit fulla 4 år.
  2. Barnet ska ha uppnått minimivikten eller längden som stolen är godkänd för. Det är 15 kg om stolen är godkänd enligt ECE R44 eller 100 cm enligt UN R 129-02.
  3. Barnet är redo att åka framåtvänt och leker inte med bältet eller försöker glida ned på stolens sittdyna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *