Napp till spädbarn – Allt du vill veta om att börja med napp

Artikeln innehåller annonslänkar. Väljer du att handla via dem stöttar du oss i vårt arbete.

Napp till spädbarn – Allt du vill veta om att börja med napp

Får ett spädbarn ha napp, och om det får, vad ska man köpa för napp till en nyfödd egentligen? Lugn, vi hjälper dig! I den här guiden går vi igenom vad du ska tänka på innan du köper en napp till ett spädbarn. Vi listar svaren på de vanligaste frågorna om tidig nappanvändning och ger dig några användbara tips om hur du väljer ut den perfekta nappen. Du kommer att kunna hitta ditt barns nya favorit på nolltid!

När börjar barn med napp?

En vanlig fråga föräldrar ställer sig är när ens barn kan börja med napp? Svaret är rätt enkelt (och helt i linje med socialstyrelsens riktlinjer): Ni kan börja med napp när barnet äter bra och kan suga på flaska eller bröst utan problem.

Låt barnet lära sig äta först

Barn föds med en naturlig sugreflex för att kunna få i sig föda, men snuttandet kan också vara tröstande för barnet. Har barnet inte fått grepp om ätandet innan man ger det en napp, riskerar man att barnet väljer att använda sin sugreflex till tröst före att få i sig tillräckligt med föda. Resultatet blir att barnet äter för lite.

Tecken på att barnet äter bra:

  • Barnet är piggt & glatt (såklart inte hela tiden)
  • Det kommer kiss i blöjan regelbundet
  • Bebisens vikt går upp

Känner du igen punkterna ovan så vet du att barnet äter som det ska. Då kan ni pröva att ge det napp.

Vilken napp ska man välja?

När du ska välja ut napp till ditt barn vill du att den ska vara lagom stor, mjuk och flexibel. Den måste också passa bra i barnets mun utan att orsaka obehag. Nappens sköld behöver också vara tillräckligt stor så att barnet inte kan få in hela nappen i sin mun. Vilket potentiellt kan vara en kvävningsrisk.

För att hitta rätt napp kan du tänka på följande:

  • Välj nappstorlek efter ålder
  • Tvådelat eller helgjuten?
  • Naturgummi eller silikon?
  • Vilken profil på sugdelen gillar barnet?
  • Extra funktioner som märkning eller självlysande sköld

Våra bästa nappar

Bästa valet









Bibs Color Latex – Iron BabyBlue

Bibs självlysande spädbarnsnapp

  • Finns i flera fina färger
  • Skandinavisk design
  • Lyser i mörkret
Bäst pris





Herobility 0+ mån

  • Bra pris
  • Säkra material
  • Medföljande fodral
Annan sköld







MAM Night Silicone

MAM spädbarnsnapp blå

  • Fina mönster
  • Skinsoft™ silikon
  • Medföljande fodral

 

Napp direkt på BB?

Spädbarn sovandes med napp
Sedan 2014 är Socialstyrelsen riktlinjer att det är okej att ge barn napp direkt efter födsel, eftersom det kan hjälpa till att förebygga plötslig spädbarnsdöd. Men, då ska man ha med sig att Socialstyrelsen också framhäver att vårdpersonalen bör:

”Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under första en till två levnadsveckorna för att underlätta att amningen ska komma igång.”

Med andra ord finns det anledning att ge det åtminstone ett par veckor innan man ger barnet napp.

Vad säger forskningen om att börja med napp tidigt?

Vill du djupdyka i det aktuella forskningsläget om nappanvändningens påverkan på amning, har statens berednings SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, tagit fram en rapport som släpptes den 29 juni 2021. Där hittar du flera studier på nappanvändningens effekter på barnet.

Barnet ska inte ha napp hela tiden.

Att ha napp blir fort en vana. Undvik därför att låta barnet ha napp när det vaket, utvilat och på bra humör. Det är bättre att spara nappen tills dess att att energinivån blivit lägre och barnet kan behöva tröstas eller lugnas ned. Ger man barnet nappen för ofta kan ni snart finna er i en situation där barnet blir svårroat om det inte får ha sin napp trots att allt annat är bra.

bebis med napp i munnen

För- och nackdelar med napp

Nappen kan vara ett riktigt bra hjälpmedel att ta till när barnet behöver tröstas eller nattas, men den kommer aldrig ersätta barnets behov av att få närhet, föda eller lagom varma kläder och en torr blöja. Men har barnet allt det kan en napp både hjälpa till att trösta, lugna ned och få barnet att sova längre stunder. Det har även visat sig att tidig nappanvändning kan hjälpa till att motverka plötslig spädbarnsdöd under dess första levnadsmånader.

Problem från nappanvändning kommer sig snarare av att barnet vänjer sig med nappen, så pass att det kan vara svårt att natta eller trösta utan den. För barn som har napp längre upp i åldrarna kan den påverka barnets tal, eftersom nappen hindrar barnet från att lära sig uttala vissa ljud korrekt.

Slutar man inte med napp i tid kan tänderna påverkas

Beroende på hur långt upp i åldrarna barnet har napp kan det också påverka hur de permanenta tänderna ställer sig. Vilket kan leda till att barnet kan behöva ha tandställning. Därför är en allmän rekommendation att sluta med nappen så när barnet närmar sig tre- till fyraårsåldern.

Fördelarna med nappen är att:

  • Den kan hjälpa barnet att somna och bli lättare att lägga ned
  • Tröstar när barnet är upprört
  • Många barn somnar om lättare med napp i munnen
  • Nappanvändning vid sömn kan hjälpa till att förebygga plötslig spädbarnsdöd

Nackdelar med napp är att:

  • Barnet kan komma att behöva napp för att kunna somna om på natten
  • Om barnet har napp när talet börjar utvecklas kan det börja uttala vissa ljud fel.
  • Har barnet fortfarande napp när de permanenta tänderna börjar komma kan det leda till att barnet kan behöva ha tandställning.

pappa inspekterar en napp

Hur ofta ska man byta napp?

Hur många nappar du behöver beror helt enkelt på hur mycket ditt barn använder dem. Men de både åldras och slits snabbare än vad många kan tro. Genom att byta ut dem varje till var tredje månad kommer de hålla sig i gott skick.

Följ tillverkarens anvisningar och testa nappen ofta

Även den säkraste nappen kommer så småningom att slitas ut och måste bytas ut. På paketet som nappen kommer i hittar du ofta en åldersrekommendation samt ett bäst före-datum som du bör förhålla dig till.

Eftersom en reva i sugdelen eller spricka i skölden riskerar att bli till småbitar – som barnet kan sätta i halsen – är det rekommenderat att testa och inspektera nappen före varje användning, så att den skadats. Detta råd blir särskilt viktigt efter att barnet fått tänder som kan göra med skada på nappens olika delar.

Kontrollera nappen genom att:

  1. Undersöka nappen så att det inte finnas några hål, sprickor bitmärken eller rivmärken på den.
  2. Kontrollera nappens konstruktion genom att dra i sugdelen innan den ska användas.
  3. Följ tillverkarens rekommenderade användningstid och byt ut nappen ofta.

Läs mer om säkra nappar hos Konsumentverket.

Sammanfattning

Nappanvändning kan ha många fördelar för barn och föräldrar när de används i lagom utsträckning. Framför allt kan de kan hjälpa ditt barn att sova bättre och somna lättare. En napp är dock inte en ersättning för föräldrarnas tröst, närhet eller omsorg. När barnen börjr bli äldre än tre år  är det dags att ta tag i nappanvändningen om ni inte hunnit med att göra det. Inte minst för barnets talutveckling och framtida munhälsa.