Guide: Köpa springvagn – allt du behöver veta

Det kan vara svårt att hitta tid att träna när man har ett krävande arbete och ett hektiskt privatliv. Lägg där till ett bebis till mixen och vips är alla dina lediga stunder för träning ett minne blott. Lyckligtvis nog har den senaste generationen löpvagnar möjliggjort att du kan behålla din kondition utan att behöva betala för en barnvakt för att få till en löptur. I denna guide går vi igenom de olika typer av löpvagnar som finns, tittar på deras olika egenskaper och funktioner, så att du vet vad just er familj behöver för att kunna få till löpträningen där ni bor.

Börja inte för tidigt

Det finns ingen exakt åldersgräns för när man kan börja använda en löpvagn med barnet i, men många experter avråder en från att använda en löpvagn förrän barnet blivit mellan 6-12 månader gammalt. Detta är eftersom barnet ska hinna bygga upp tillräckligt med styrka i nacken för att kunna hålla upp huvudet. Medan vissa av oss kanske inte håller oss till den rekommendationen, kan man komma igång lite tidigare genom att välja en löpvagn som är eller går att anpassa för spädbarn. Vissa modeller, som t.ex. Thule Chariot Cross, har en mjuk slinga som vilar barnet med skyddande sidor. Andra modeller kan du montera barnets bilskydd i för extra trygghet.

Låsbara framhjul

Även om detta är väldigt vanligt på de flesta löpvagnar idag tåls det att upprepas: Du vill ha en vagn med låsbara framhjul. Vid låga hastigheter gör de rörliga framhjulen det väldigt enkelt att styra och navigera när hjulet kan röra sig fritt, men när du väl kommer upp i hastighet tenderar det att bli väldigt instabilt och kan till och med leda till att ni kraschar. Därför vill du kunna låsa framhjulen på din vagn. 

Tips! Vill du göra det lite lättare att svänga med låsta framhjul kan du lägga lite extra vikt på styret så att de främre hjulen lättar en aning från marken. Då blir det lättare att vrida vagnen i den riktningen du vill jogga.

Vikten spelar roll

Du behöver inte vara raketforskare för att förstå att det blir en tydlig skillnad att knuffa en 11 kilos vagn framför sig, jämfört med en som väger 7 kilo. Särskilt om det är uppförsbackar där ni bor och tränar. Kan du därför välja en vagn som väger mindre blir det helt enkelt lättare för er att ta sig fram. 

Välj en justerbar modell

De bästa löpvagnarna bör passa hela familjen. Om två föräldrar planerar att använda barnvagnen, se då till att den går att justera i höjdled så handtag mm passar båda föräldrarnas längd. Det kan låta som en självklar sak, men efter några kilometer under fötterna kommer dina axlar och armar kommer att tacka dig om de fått jobba i en bekväm höjd.

På vissa modeller, som Thule Chariot, går det även att justera fjädringen. Så när ditt barn växer, kan du justera åkturen för att göra den lagom mjuk för din lilla passagerare. Är det nödvändigt? Nej, men om det håller ditt barn mer nöjt under turerna kommer det bli fler kilometer sprugna. 

Ordentliga hjul

När du ska köpa en joggingvagn bör du tänka på att välja en modell med tillräckliga hjul. Många barnvagnar som är anpassade för att rullas i stadmiljö är inte designade för att klara av terrängspår och skogsmiljö. När du börjar titta på en vagn för löpning gör du därför klokt i att välja en vagn som har större och mer rejäla hjul, som klarar av varierande väglag, högre hastigheter och ojämnheter i terrängen.

Bromsar?

När man tänker på barnvagnar och bromsar vandrar tankarna ofta till hjullåset som agerar parkeringsbroms när man ställer ifrån sig barnvagnen, men när det kommer till löpvagnar kan det vara klokt att ställa sig frågan om man inte ska ha en handbroms som kan hjälpa sig sakta in ekipaget, när ni är ute och joggar och plötsligt behöver stanna upp. Handbromasar på joggingvagnar är särskilt bra att ha när du springer i områden där många andra rör sig, eller där du har mycket backar – inte minst i brantare nedförsbackar.

Fler funktioner att kolla efter

När du ska bestämma dig för vilken typ av joggingvagn som ska införskaffas kan det även vara bra att fundera över funktioner som

  • Vändbar sittdel: Generellt brukar små barn vändas mot sin förälder i en barnvagn, medans äldre barn vänds ut mot naturen, tyvärr finns det väldigt få joggingvagnar som har vändbar sittdel, därför kan det vara bra att leta lite extra om du tänker att ni ska var ute mycket med barnet under sitt första år. 
  • Fullt liggläge: Många vagnar kommer med ett ställbart ryggstöd, men det är inte alla som går att vinkla ned till fullt viloläge. Har du ett barn som gillar att sova på rygg, kan det vara bra att säkerställa sig att vagnen ni tittar på har den funktionaliteten.
  • Hopfällbar: Har ni ett landställe, reser mycket eller generellt bara vill kunna ställa undan och transportera med er vagnen? Ja, då är det ju bra om modellen enkelt går att fälla ihop. Tyvärr brukar de flesta joggingvagnar ta en del volym i anspråk även när de är ihopfällda. Därför kan det vara bra att leta efter en modell där hjulen går att ta av. Det sparar ytterligare lite utrymme.
  • Kombivagn: Vissa modeller kommer anpassade för att både fungera som en löpvagn och som cykelvagn. Det gör att ni kan få ut mer användning på samma investering. Vare sig det handlar om transport i vardagen eller träningspass på fritiden.
  • Rum för fler: Är det en one seater eller kan du få med dig mer än ett barn i den? Beroende på familjesituation kanske du behöver rum för mer än ett barn när det väl är dags att gå ut och rulla?