Dags att köpa gps-klocka till ditt barn? Välj rätt smartklocka till ditt barn med vår stora köpguide.

Dags att köpa gps-klocka till ditt barn? Välj rätt smartklocka till ditt barn med vår stora köpguide.

Under de senaste åren har flera smarta klockor för barn kommit ut på marknaden – barnklockor med SIM-kort och GPS som är kopplade till föräldrarnas telefon via en app. Föräldern kan sen använda appen för att följa barnets rörelser i realtid, ställa in säkra zoner som barnet inte kan passera utanför utan att föräldern meddelas osv. Självklart går det också att skicka meddelanden och ringa till och från klockan.

GPS-klockor för barn har med alla sina fiffiga trygghetsfunktioner vuxit i popularitet senaste åren. Men man ska också ha med sig att vissa omtalats för att kunna ha säkerhetsbrister samt inkräkta på barnets privatliv. En avvägning som du som förälder måste göra inför ett ev. klockköp.

Vad är en GPS-klocka?

En GPS-klocka, telefonklocka eller smartwatch för barn är ett smart armbandsur med inbyggd positioneringsteknik. Klockan är till för att hjälpa föräldrar att kunna hålla kontakt med och veta vart ens barn är när de är hemifrån.

Med klockan kan du som förälder få reda på vart ditt barn befinner sig och om det är någonstans där det inte bör vara. Klockorna är ofta utrustade med ett simkort som möjliggör för både barn och föräldrar att kunna ringa varandra. På vissa modeller hittar du även en larmknapp som barnet kan trycka på för att låta klockan ringa upp en förinställd lista av kontakter.

En slitstark och vattentålig konstruktion tillsammans med ett lättanvänt gränssnitt gör att gps-klockor passar för barn i alla åldrar.

Liten flicka kollar på en mobiltelefon

Många väljer att köpa en mobilklocka först.

Mobilklockor har blivit allt populärare att ge till sina yngre barn. Inte minst för att de ofta är robustare, vattentäta och billigare än dagens smartphones och passar bättre till ett barn som inte är riktigt redo för sin första mobiltelefon.

Idag kan man hitta modeller som kostar allt från några hundralappar upp till de lite mer avancerade modellerna som kostar runt 1500-2000 kronor – vilket fortfarande är långt under vad man kan behöva ge för en smart mobiltelefon.

Mobilklockan är svårare att tappa bort

Eftersom en gps-klocka sitter fast på handleden blir den svårare att tappa bort när barnet är mitt upp i lek och aktiviteter. Smartklockor är också ofta tåligare och har ett bättre vattenskydd än dagens smartphones, vilket gör dem till ett fördelaktigt val som barnet första telefon om man inte är helt säker på hur redo ens barn är att hantera en egen mobil.

statistik: 97% av mellanstadieeleverna har tillgång till en egen mobiltelefon
97% av mellanstadieeleverna har tillgång till en egen mobiltelefon

Är gps-klocka för barn bra eller dåligt?

GPS-klockans existens har länge kritiserats för att kunna inkräkta på barnets integritet. Men i takt med att mobilanvändandet blivit allt vanligare bland barn- och ungdomar kan man fråga sig hur man bäst ställer alternativen mobilklocka och smartphone emot varann?

Idag har i stort sett alla mellanstadiebarn tillgång till en egen mobiltelefon (97% enligt undersökningen svenskarna och internet). Samtidigt som det skrivs och diskuteras mycket om hur barn utnyttjas och trakasseras på internet, inte minst inom sina egna kretsar.

Eftersom det blir allt vanligare att barn får sin första mobiltelefon redan i tidig ålder – och med det tillgång till internet och sociala medier – kan man fråga sig om det inte kan vara bättre att introducera en typ av telefon som inte kommer med tillgång till sociala medier och internets alla hörn.

Utöver en del praktiska fördelar är en stor anledningen till att mobilklockan passar bättre som ditt barns första mobiltelefon att den har ett säkrare och mer avskalat upplägg.

Ni kan enkelt hålla kontakten med varandra, samtidigt som du har noggrann kontroll över vem ditt barn kan ringa – och vem som kan kontakta dem. Och du undviker också obehagliga överraskningar som dyra mobilräkningar från in-game köp i appar mm.

 

Fördelar

 • En smartklocka är ofta tåligare och billigare än en smartphone
 • Som förälder vet du vart ditt barn befinner sig, även när du inte är i närheten
 • Du kan skapa säkerhetszoner som barnet inte kan passera utan att du meddelas
 • Du har möjlighet att kontakta ditt barn när som helst klockan är på
 • Ger inte barnet tillgång till internet och sociala medier

Nackdelar

 • Kan inkräktar på barnets privatliv
 • Vissa tillverkar har rapporterats ha säkerhetsproblem
 • Har inte lika många funktioner som en smartphone

Vilka funktioner vill du ha i en mobilklocka för barn?

För att hitta rätt klocka för dig och ditt barn kan det vara bra att läsa på i förväg. Då vet du vilka funktioner som finns i den gps-klocka för barn som du köper och att dessa passar era önskemål och behov. Det är dessutom viktigt att se till att klockan är användarvänlig så att ditt barn kan hantera den på ett enkelt sätt. Kontrollera gärna omdömen och recensioner för att hitta rätt klocka.

Funktioner du kan titta på hos en mobilklocka:

GPS-spårare: Tack vare den inbyggda GPS:en kan du hålla reda på var ditt barn befinner sig när du inte är i närheten.

Säkerhetszon: Du kan definiera ett område som om ditt barn skulle lämna, triggar ett meddelande till dig som förälder.

Telefon: Du kan använda telefonen i klockan precis som vilken annan telefon som helst. Dock är det endast de telefonnummer som du som förälder har förprogrammerat in som kan ringa till klockan och ringas av ditt barn.

Klassrumsfunktion/Stör ej-läge: Klockan kan ställas in så att dess funktioner inte går att använda under skoltid.

Larmknapp: En lista av telefonnummer kan utses till SOS-kontakter i händelse av en nödsituation. Om ett barn trycker på en klockans larmknapp, ringer klockan upp siffrorna i tur och ordning.

Fjärravstängning: Fjärrkontrollen finns för att förhindra att ditt barn eller någon annan oavsiktligt eller avsiktligt stänger av smartklockan. Detta innebär att du endast kan stänga av den med hjälp av en app.

Avtagningssensor: Du meddelas om ditt barn skulle ta av smartklockan eller råka tappar bort den, antingen via ett textmeddelande eller pushnotis från appen.

Tänk på detta när du köper GPS-klocka till barn

Det finns många saker att tänka på när man köper smartklocka till sitt barn. Det viktigaste är att skaffa en klocka som passar dina önskemål och behov, men du måste också välja klocka utifrån vad som blir bäst för ditt barn.

Här är några punkter som du kan tänka på när du köper en smartklocka till barn:

 1. Batteritid

  En viktigt faktor när du köper GPS-klocka är att kontrollera vilken batteritid klockan har. Funktioner som positionsspårning, touchskärm m.fl. konsumerar alla ström, och du vill helst inte att klockan laddar ur när barnet är iväg från hemmet. En bra utgångspunkt är att batterikapaciteten bör ligga någonstans mellan 350 och 750 maH. Där den senare kan ge 18 timmar upp till tre dagars standby-tid för en enhet.

 2. Vattentät eller vattentålig?

  Låt oss vara ärliga. Barn blir både smutsiga och blöta med jämna mellanrum, och lika så deras saker. Därför kan det vara bra att välja en smartklocka utifrån hur tålig den är mot fukt och damm. Detta anges utifrån en så kallad IP-klassning (ex. IP-64) där första siffran anger dammskyddet på en skala från 1-6, där 6 är det största skyddet mot damm och smuts. Andra siffran i klassningen anger enhetens vattentålighet, på en skala från 1-9, där 9 är det högsta fuktskyddet.

 3. Ljud- eller videosamtal?

  Det har länge varit vanligt med ett inbyggt SIM-kort för att kunna ringa till- och från enheten. Men bland de lite nyare smartklockorna för barn hittar du nu modeller med en selfiekamera som möjliggör videosamtal. Att kunna ringa ett videosamtal till sitt barn när det är ute och leker kan vara en trygghet för många föräldrar. Känner du att du är en av dem kan du överväga att kolla in en GPS-klocka med 4G-nätverk för att videofunktionen också ska fungera utomhus när ni inte har tillgång till WiFi.

 4. Spårningsmetod

  Olika klockor använder en eller flera typer av positioneringstekniker. Vissa klockor har alla tre funktionerna, medan andra bara har en eller två. När du väljer GPS-klocka bör du därför titta på vilka av teknikerna din modell använder:

  • GPS

   Tekniken är en förkortning för Global Positioning System. Vilket i korthet betyder att klockan använder sig av satelitteknik för att triangulera dess position.

  • LBS (positionering via telefonmast)

   LBS-tekniken är en funktion som aktiveras när klockan inte kan få en GPS-signal och istället förlitar sig på en så kallad platsbaserad signal. Detta innebär att klockan beräknar sin position utifrån vart den närmaste masten, som kan vara 100 m eller 1 km bort är. Tekniken är ett bra alternativ när när man inte har tillgång till GPS, men det blir långt ifrån lika precist.

  • WiFi

   Klockan skickar sin platsinformation när den är uppkopplad mot ett lokalt nätverk. Nackdelen med detta är att räckvidden på WiFi-nätverk ofta är begränsade i sin räckvidd och ofta inte fungerar utomhus.

Sammanfattningsvis

Det är viktigt att försäkra sig om att det mest värdefulla du har mår bra. Du vill såklart se till att ditt barn kan utvecklas och upptäcka världen på ett sätt som skapar självständighet samtidigt som det barnet (och du) känner sig tryggt. Helt enkelt ge barnen en möjlighet att få upptäcka världen, men med dig som vårdnadshavare i närheten digitalt. Med en gps-klocka kan du du och barnet få mer frihet att njuta av vardagen, samtidigt som ni öppnar upp för lek, skoj och kommunikation utan krångel.