Guide: Bitleksak i naturgummi eller bitring i trä – vilka ekologiska barnleksaker är bäst för ens bebis?

Den här artikeln innehåller annonslänkar. Handlar du något via dem stöttar du oss att skriva fler artiklar.

Guide: Bitleksak i naturgummi eller bitring i trä – vilka ekologiska barnleksaker är bäst för ens bebis?

Kliar det i munnen på din lilla älskling? Dreglas och gnags det på allt möjligt? När tänderna är i antågande kan humöret bli svajigt och febern komma och gå. Ge oändligt med närhet och kärlek – och en bitleksak för barnet snutta på!

När barn får tänder kliar och skaver det i tandköttet, och det kan vara skönt för barnet att stimulera den värsta irritationen med något som ger lindring. En tuggleksak som är säker för barnet att bita i, anpassat för den lilla munnen utan lösa delar och i giftfria material. Bebisar upptäcker dessutom världen först och främst med munnen, så oavsett om tänderna är på gång eller inte är det en god idé att ha en buffé av eko bitleksaker hemma. Här är allt du behöver veta om bitleksaker i allt från naturgummi till trä:

Bitleksaker i naturgummi

Naturgummi utvinns ur mjölksaften från hevea-trädet och formas sedan med hjälp av hög värme och svavel. Naturgummit kommer alltså från en växt till skillnad från “vanlig” gummi som produceras på råolja. Det är uppvärmningen med svavel som ger naturgummit sin form och gör det elastiskt. I gummi från olja och i plaster är det istället tillsatta ftalater som fyller den funktionen. Ftalater “läcker” ur leksaken eftersom de inte är bundna till materialet och är hormonstörande för människor. Detsamma gäller för PVC och BPA som finns i plast och som automatiskt väljs bort när du väljer leksaker i naturgummi.

Ofta helgjuts bitleksaken. Det är en bra grej, för då får den inga skarvar där bakterier kan samlas. En produkt i naturgummi smakar dessutom bättre än gummi från råolja och plastleksaker, vilket ju är en fördel för en bitring som ska vara mycket i munnen! Lägg den i kylen innan användning så svalkar den skönt. 

Naturgummi får inte förvaras i direkt solljus eller utsättas för tobaksrök. Då kan nitroserbara ämnen utvecklas och bidra till latexallergi. Tvätta bitringen med fuktig trasa eller ljummet vatten – låt bli att koka den. När bitringen blir kladdig eller hård är den uttjänt och bör slängas.

Sophie giraff

sophie giraff bitleksak naturgummi

Sophie la Girafe Originalet So Pure är en favorit i 100 % naturgummi som funnits med länge! Giraffen Sophie görs i franska Alperna och varje leksak handmålas i säkra, ätbara livsmedelsklassade färger. Giraffen har blivit lite av en klassiker i bitleksaksvärlden och stimulerar bebisens fem sinnen:

  • Känseln: Giraffens kropp med sin långa hals och smala ben är enkel för bebisens lilla hand att greppa. Att den är mjuk att känna och tugga på har en lugnande inverkan och detaljer som öron, horn och nos gör att det finns mycket att upptäcka.
  • Synen: De handmålade fläckarna är kontrastrika med sina ljusa och mörka fält. Det stimulerar barnets synsinne och gör Sophie enkel att känna igen.
  • Hörseln: Ett pipande ljud underhåller bebisen och lär den om orsak och verkan.
  • Smaken: Sophies många delar lindrar bebisens kliande tandkött och är mycket flexibel att gnaga på.
  • Lukten: En lätt doft av naturgummi stimulerar luktsinnet.

Sophie giraff kan du köpa här.

Röd fot från Lanco

bitleksak naturgummi röd fot lanco

Lätt att greppa och bra för öga-handkoordinationen eftersom “tårna” sitter en bit från handgreppet och tränar barnets förståelse för avstånd (även om hela leksaken kan bitas i). Bitringen är helgjuten och i 100 % naturgummi. Utöver att den är fri från kemikalier som ftalater så är Lanco noga med att inga nitrosaminer som kan uppstå vid tillverkningen ska finnas kvar i slutprodukten. Det minskar risken för latexallergi. Just foten brukar gå hem hos bebisar eftersom den är röd och rött är en av de första färgerna barn kan se (efter vitt och svart). Men andra starka färger lockar också och bland Lancos sortiment finns även det gula päronet, den blå handen och det gröna äpplet.

Foten från Lanco finns här.

 

Bitleksaker i trä

När det kommer till bitleksaker i trä är det viktigt att se till att träet är obehandlat så att det inte avger kemikalier från till exempel impregnering. Många farliga impregneringar är förbjudna i Sverige idag, men av de som fortfarande tillåts finns det de som är hormonstörande. Det är också viktigt att ha koll på att färgen (om bitringen är färgad) är giftfri och inte flagnar vid upprepat tuggande. Leksaker i obehandlat trä tvättas med fuktig trasa.

Trä kan verka hårt, men är egentligen ett “mjukt” material som ditt barn själv kommer välja hur hårt eller löst hen biter i det – det gör alltså inte ont för barnet att bita på träleksaken. Även efter att några av barnets tänder vuxit ut håller leksaken att bitas på utan att det flisar sig. Har däremot ett husdjur som hund eller katt med vassare, starkare tänder fått tag i den behöver den ses över så att den inte spruckit.

Mus från Garbo & Friends

bitleksak trä mus garbo & friends

Musen från Garbo & Friends är gjord i obehandlat bokträ. De mjuka, tuggvänliga öronen är i obehandlad läder och helt fria från kemikalier. Med tid och användning kommer de att åldras väl och få en fin patina. Träringen är i perfekt storlek för små barnhänder att hålla i och liten mun att gnaga på.

Musen kan du hitta här.

Greppleksak från Grimm’s

bitleksak trä eko pastell grimms

Greppleksaken från Grimm’s passar både till bebisen och det lite större barnet. Med sina många färger och skallriga ljud lockar den till lek. Kulorna är trädda på ett snöre och lätta att hålla i för en liten. Den kan rullas på golvet, undersökas med munnen eller i händerna. Då rör den sig på ett oväntat och överraskande sätt tack vare de koncentriskt formade hålen i kulorna. Snöret är elastiskt och gör att du kan trä leksaken på ett babygymshänge, som ett halsband på favoritgosedjuret eller runt snuttefilten. Grimm’s använder växtoljor och vattenbaserade färger godkända för bebisleksaker på rent trä.

Greppleksak i pastellfärger från Grimm’s finns här.

 

Bitleksaker i silikon

Silikon är mjukt och slitstarkt vilket gör det perfekt för små vassa tänder att bita i. Det är gjort av naturliga råvaror, fritt från BPA och ftalater. Hur mycket din bebis än tuggar, suger och leker med bitleksaken i silikon så kommer den att hålla sin färg och form. Dessutom är silikon, till skillnad från naturgummi, helt utan doft.

Dino från Konges Slöjd

konges slöjd dino bitleksak silikon

Dino är en aktivitetsleksak som kan användas från att bebisen börjar greppa saker och sedan långt framöver. I ringen av silikon sitter ett tuggbart löv i silikon, en mjukt rasslande dinosaurie, en prasslande dinosaurie och en mjuk spegel med struktur på baksidan. Dessutom finns det en upphängningsögla i tyg (och vi alla vet väl att bebisar ÄLSKAR lappar och etiketter?) så att leksaken kan hängas upp i till exempel ett babygym.

Dino kan du köpa här.

Gia bitring fruit från Liewood

bitleksak silikon liewood fruit ananas vattenmelon

Bitringar med frukttema! Lätta att hålla i, färgglada och med tuggvänliga strukturer. Spännande (och tandköttslindrande) för din bebis att utforska med andra ord!

Gia bitring fruit tuscany rose hittar du här.

 

Happy chewing!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *