Baby shower – Guide för att planera en bäbishippa

Baby shower – Guide för att planera en bäbishippa

Börjar det bli dags att annordna en Baby Shower? I denna guide går vi igenom alla delar du behöver ha koll på för att anordna en egen bebishippa, för er själva eller era goda vänner.

Vad är en Baby Shower?

Fenomenet baby shower, eller bäbishippa på svenska kommer från USA och är en amerikansk tradition som innebär att man anordnar en fest för att fira en kommande födsel.  Själva ordet shower i ”baby shower” hänvisar till att den blivande föräldern överöses eller ”duschas” med fina gåvor, kärlek och närvaro från vänner, familj och kollegor samtidigt som man får massa goda råd inför det kommande föräldraskapet.

Precis som tanken bakom en svensexa eller möhippa är meningen med en baby shower att den blivande mamman och pappan ska få en extra fin och rolig stund tillsammans med sina närmaste innan den nya familjen kliver in i sin sömnlösa bäbisbubbla.

Från ett renodlat mamma-firande till familjeevent

Historiskt sett har baby showers varit ett event för den blivande mamman, hennes hennes vänninor och kvinnliga släktingar. Men nu för tiden är det allt vanligare att det riktar sig till båda föräldrarna och hela deras umgängeskrets.

När ska man ha sin baby shower?

En baby shower brukar äga rum i anslutning till det är 1-2 månader kvar på graviditeten, men det finns inga skrivna regler! Ni kan ha den tidigare än så, eller till och med efter att barnet har kommit. Men tänk då på att den nyfödde troligen kommer dra till sig en hel del uppmärksamhet som annars hamnat på mamman/föräldrarna. En viktig sak att ha med sig när ni ska välja datum är att stämma av så att det passar med de viktigaste deltagarna, för det är gästerna som gör festerna.

 

Baby shower tårta och bordsdekorationer
En baby shower-tårta

Annordna en baby shower

 1. Välj tid och plats

  Bestäm ett datum, gärna 1-3 månader i förväg med familjen. Planerar ni för en överraskningsfest? Se till att boka upp mamman och pappan på en annan fiktiv aktivitet så inget konkurerande bokas in. Tänk också på att datumet bör passa för de närmaste familjemedlemmar och vännerna.

  Var ska ni vara? Hemma hos någon, utomhus eller kanske ska ni hyra en lokal eller restauruang? Välj en plats som passar sällskapet och plånboken.

 2. Sätt ett tema

  Ska ni ha ett tema för showern? Då kan det vara bra att bestämma det så tidigt som möjligt eftersom temat kommer sätta ton på allt från inbjudningskort till mat och dekorationer.

 3. Välj gäster och skicka en inbjudan

  Vilka ska bjudas in? Skapa en gästlista med namn och kontaktuppgifter, och se till att du kan notera vilka som som svarat om de kommer eller ej.
  Ska inbjudan tryckas och postas eller skickas digitalt? En tryckt inbjudan ger ett mer seriöst intryck men kräver också lite mera jobb och framförhållning än ett sms eller messenger-meddelande.

 4. Mat, dryck och dekorationer

  Mat och dryck – Ska det serveras fika, en brunch eller en full lunch? Ska värden stå för allt eller dela upp ansvaret mellan gästerna? Är det några dieter eller allergier ni måste ta höjd för bland gästerna?

  Vad ska ni dricka? Kaffe och te, bubbel för s

  Hur ska ni pynta er shower? Kan ballonger, ljus, girlanger, glitter, löpare, blomsterdekorationer mm hjälpa till att sätta rätt stämning?

 5. Lekar och aktiviteter

  Det finns en uppsjö kul saker man kan hitta på på en bebishippa. Allt från roliga frågesporter till barnmatsprovning, gåvobingo eller den kanske lite mer extrema ”gissa bajset” (provsmakning av mjuka/smälta chokladbars).

Presenter till baby showers

Det finns massvis med bra presenter som är lämpliga för en baby shower. En huvudregel att ha med sig är att den bör rikta sig till det kommande barnet eller de blivande föräldrarna. Ställ dig frågan: vad tror jag kan berika familjelivet under småbarnsåren?

Känner du fortfarande att du behöver hjälp med idéer kommer här några exempel på allt från lite mer kostsamma presenter till ganska enkla

 • Blöjtårta / blöjbukett
  Fint formade och dekorerade blöjor.
 • Babymonitor
  Med en babymonitor kan du bevaka barnets sömn från ett annat rum, samt se (beroende på modell) och höra ifall barnet vaknar.
 • Fyll-i-bok
  En bok för att dokumentera barnets uppväxt.
 • Amningskudde
  En skönt tillbehör för att avlasta vid amning och vilostunder där barnet promt måste ligga i förälderns famn.
 • Barnkläder
  Det går åt mycket kläder för bäbisar. Välj gärna plagg i en något större storlek så att barnet kan växa in i dem.
 • Skötbädd
  Någonstans att sköta blöjbyten på. Gärna i ett vätskeavvisande material som är lätt att göra rent.
 • Babysitter
  En ”svajstol” för barnet att sitt i.
 • Mobiler
  Små dansande figurer som är perfekta att hänga över en skötbädd och låta barnet titta på.
 • Födelsetavla
  En personlig födelsetavla men barnets namn och uppgifter på.

 

Babyshower-inspiration

I videon nedan kan du kika in hur det ser ut på en svensk bäbishippa där man tagit i och levt ut idealet för en babyshower.