Få dina barn att äta – 7 tips för att skapa matglädje

Få dina barn att äta – 7 tips för att skapa matglädje

Dags för din lilla att börja äta? Satsa mindre på trugande och torkande och mer på matglädje. Så skapar du matlust, en god relation till mat och en sund syn på ätande!

1. Låt barnet få äta själv

Svårt för den pedante föräldern, men att få klämma och känna på maten själv låter barnet få utforska maten i sin takt. Hen får välja när det är dags att stoppa i munnen och får dessutom öva motoriken i både greppandet och förandet till munnen.

2. Låt barnet testa olika smaker och strukturer – flera gånger

Att din bebbe gör grimaser och spottar ut betyder inte per automatik att hen inte tycker om det du serverar – det tar bara ett par-tre gånger att vänja sig vid just den specifika smaken eller texturen. Rata alltså inte något som fått falla ner i haklappen, låt det vara för nu och prova igen vid ett senare tillfälle!

3. Uppmuntra barnet att använda alla sinnen

Hur känns maten? Hur låter den? Hur ser den ut, hur luktar den och vad smakar det?

4. Njut av din egen mat

Monkey see, monkey do – eller hur var det nu? Låt barnet se hur du och resten av familjen agerar vid bordet. Njut av maten och sällskapet. Skapa en härlig stund. (Eller, en så härlig stund som omständigheterna med småbarn tillåter.)

5. Pressa inte – barnet vet själv när det är mätt

Precis som vi vet barnet själv när det fått i sig tillräckligt med mat. Många barn som börjar sin matkarriär lever dessutom fortfarande på en trygg grund av bröstmjölk eller ersättning. Du behöver alltså inte pressa eller truga – det skapar bara en spänd stämning med prestation i fokus.

6. Bedöm INTE

Säg inte att barnet har ätit duktigt. Kommentera inte hur mycket eller lite barnet fick i sig. Fokuset ska alltid ligga på hur njutbart det är att äta eller det sociala i att umgås runt bordet. 

7. Misströsta inte

Och sist men inte minst – misströsta inte om du har ett barn som inte verkar vilja äta något. Barn kan leva på snabbmakaroner och pannkakor länge.