Elektrisk bröstpump eller handpump – Allt du behöver veta om att skaffa bröstpump

Artikeln innehåller reklamlänkar från Meds, Stor&liten och Jollyroom

Elektrisk bröstpump eller handpump – Allt du behöver veta om att skaffa bröstpump

En bröstpump kan vara väldigt praktiskt att skaffa när du har fått barn, särskilt om du har problem med amningen eller vill att partnern ska kunna hjälpa till med flaskmatning. Men det finns ofta några frågetecken kring hur det fungerar med, och vad man ska tänka på inför att man skaffar sig en bröstpump. Nedan hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om att skaffa sig en elektronisk bröstpump eller manuell amningspump.

Varför ska man skaffa en bröstpump?

En bröstpump har många fördelar. Vissa skaffar dem för att man vill kunna dela upp matningen mellan föräldrarna för att avlasta varandra. Andra gör det när när bröstvårtorna blir ömma och såriga av barnets snuttande och det börjar göra ont att amma.

Med en bröstpump kan brösten tömmas mer skonsamt, så att bröstvårtorna får tid att vila och läka. En annan fördel med att pumpa brösten är att du kan tappa av dem på tider då det passar dig, vilket bland annat kan hjälpa dig att undvika att få mjölkstockning.

Andra väljer också att skaffa en bröstpump för att de inte producerar tillräckligt med bröstmjölk. Med hjälp av pumpen kan man nämligen stimulera brösten till en ökad mjölkproduktion.

När ska man skaffa bröstpump?

  • Om det gör ont när du ammar och du vill avlasta bröstet
  • Om du vill ha hjälp att sätta igång eller öka på bröstmjölksproduktionen
  • Om barnet har svårt att tömma bröstet tillräckligt och du får mjölkstockning
  • Om du och bebisen ska vara ifrån varandra ett par dagar eller en längre period
  • Om du inte kan eller vill amma men ändå vill ge barnet bröstmjölk
  • Om du vill att din partner ska kunna ge barnet bröstmjölk
  • Om du har mer bröstmjölk än vad barnet äter och vill donera överskottet

Är en elektrisk bröstpump bättre än en manuell?

Huruvida man ska välja en elektrisk bröstpump eller en manuell är i slutändan en smaksak. Båda fyller samma funktion, medan det som skiljer dem åt är deras prisbild och hur mycket annat du kan göra medan brösten töms (läs, om den är ”hands free” eller ej).

Planerar du exempelvis att använda bröstpumpen ofta gör du troligen mer rätt i att välja en elektronisk apparat med två sugmunstycken, medan om du bara ska använda den vid enstaka tillfällen kan komma väldigt långt med en manuell pump som enkelt får plats i skötväskan.

Vilken sort ska jag välja, och hur skiljer sig elektrisk och manuell pump åt?

Det finns några olika varianter på bröstpumpar att välja på, som är bra för olika omständigheter. Enkelpumpar används på ett bröst i taget och är bäst om du bara ska pumpa lite mjölk eller bara ibland. Dubbelpumpar används på båda brösten samtidigt och kan därmed göra pumpningen mycket snabbare. Dessa är därför särskilt bra om du ska pumpa ofta och vill kunna ha händerna fria.

Bröspumps-BH för elektronisk bröstpump från Medela

Tittar du på en dubbelpump är vårt tips att du även införskaffar en bröstpumpsbehå som kan hålla pumpmunstyckena på plats så att du får händerna helt fria till annat.

Manuella pumpar passar bra för dig som enkelt vill kunna ta pumpen med dig, eller som bara pumpar lite mjölk då och då. De manuella pumparna har också fördelen att de är tystare än elektriska pumpar. Nackdelen är att det fort kan bli jobbigt att pumpa för hand om du behöver göra det ofta.

En bild som visar inomhus, flera, köksutrustningAutomatiskt genererad beskrivning

Idag går det att köpa 2-in-1 bröstpumpar som både är elektriska och manuella. Ett exempel på detta är MAM’s 2-in-1 bröstpump som du kan se en genomgång på i videon nedan.

Vilken elektrisk bröstpump är bäst?

Vilken amningspump som är bäst för dig beror helt på vilka behov du och din familj har, men två av de mest köpta bröstpumpsmärkena är:

Philips Avent’s bröstpumpar

En bild som visar inomhus, spelAutomatiskt genererad beskrivning

Philips Avents elektroniska bröstpump

En bild som visar flaska, plast, köksutrustningAutomatiskt genererad beskrivning

Philips Avents manuella bröstpump

MAM bröstpumpar

MAM elektronisk bröstpump

En bild som visar inomhus, köksutrustningAutomatiskt genererad beskrivning

MAM manuell bröstpump

En bild som visar inomhus, flaska, köksutrustningAutomatiskt genererad beskrivning

Hur länge kan man spara bröstmjölken?

Det går alldeles utmärkt att spara bröstmjölk i kyl eller frys till ett senare tillfälle. Tänk dock på att alltid ha koll på hur länge mjölken stått och att du använder dig av rena behållare. Annars kan barnen få i sig bakterier.

Bröstmjölk kan sparas

  • 3 timmar i rumstemperatur
  • 3 dygn i kylskåp
  • 6 månader i frysen

Läs gärna mer om att spara och förvara bröstmjölk hos vårdguiden.

Går det att hyra en bröstpump under en tid?

Om du vill använda en bröstpump under en begränsad period, exempelvis för att bygga upp din mjölkproduktion eller om du ska åka bort ett tag, kanske du funderar på om det finns alternativ till att köpa en hel pump? Det finns det – det går exempelvis att hyra en bröstpump hos uthyrningscentraler, såsom vissa apotek, även bara under några dagar. Detta kan också vara ett sätt att prova om bröstpump är något för dig innan du köper en.

Hur rengör jag min bröstpump?

Varje gång du har använt din bröstpump så bör du rengöra all utrustning som har varit i kontakt med antingen mjölken eller dina bröst. Du kan antingen göra detta i diskmaskinen eller för hand med varmt vatten och diskmedel, varefter du sköljer av dem igen med kallt vatten och torkar dem. Se även till att tvätta dina händer inför pumpningen; om du har använt någon form av hudkräm, kosmetika eller dylikt på brösten så måste du även vara noga med att tvätta av dem, men annars behöver brösten generellt inte rengöras inför pumpning.

Summering

Hoppas du fått en bättre bild om vilken bröstpump som kan passa era behov och svar på flera av dina frågor. Undrar du något mer om bröstpumpar som du vill att vi tar upp får du gärna skriva en kommentar eller skicka ett mail till [email protected] med din fråga.https://familjekar.se/elektrisk-brostpump-eller-manuell/