Så vet du om det är dags att byta till sittdel!

Artikeln innehåller annonslänkar för Babyshop, Bonti och Baby V.

Så vet du om det är dags att byta till sittdel!

När bebisen passerat de första månaderna i livet börjar den bli lite nyfiknare på sin omgivning och vill se sig omkring. Samtidigt är den känslig för intryck och inte särskilt stabil i kroppen. Så — när är det egentligen dags att byta från liggdel till sittdel i vagnen?

Kan man byta till sittdel för tidigt?

Många har hört att det inte är bra att byta till sittdel för tidigt och väntar därför med att montera bort liggdelen. Såklart. Vi vill ju alla våra barns bästa. Barnet behöver vara redo både kroppsligt och mentalt. Det är viktigt att sittdelen är vänd mot dig som förälder eftersom ditt barn behöver se sin trygghet (dig) hela tiden. Vagnen är en trygg liten kokong som sakta men säkert kan släppa in lite fler intryck. Men omvärlden kan vara läskig och mycket att ta in för en liten och därför behöver hen ha full uppsikt över sin anknytningsperson (dig). Och som förälder är det förstås skönt att kunna se sitt barn och hur det mår. För många intryck är stressande för så små barn. Har du en vagn vars sittdel endast går att montera vänd bort från dig är det bättre att vänta med att byta bort liggdelen tills barnet är lite äldre. Ett tips är då att använda en barnvagnskudde i liggdelen. Det är en kudde som stödjer barnet från tre håll när det sitter upp, som en liten fåtölj.

Vid vilken ålder ska man byta till sittdel på sin barnvagn?

Vissa bebisar är nyfikna på sin omgivning redan vid 4-5 månaders ålder medan andra bara vill ligga och jollra för sig själva tills de är 6-7 månader (eller äldre!). Det viktigaste är självklart att följa DIN bebis utveckling och behov. Används vagnen mest till att sova i är det kanske inte så viktigt att få komma upp och sitta i en sittdel. Då är det bara att fortsätta med liggdelen så länge bebisen får plats!

Hur kan man veta när det är dags att byta till sittdel?

Kanske är din bebis grinig i vagnen eller försöker häva sig upp i en situp? Då är den kanske sugen på att se lite mer av världen utanför. Betyder det att den är redo? Ja möjligtvis mentalt, men även kroppen behöver vara redo. Kroppen behöver vara tillräckligt stark för att orka sitta och halvsitta i sittdelen. Om din bebis:

  • kan vända sig från rygg till mage OCH
  • har tillräcklig muskelstyrka för att röra sig när den ligger på mage (alltså kan snurra runt i en cirkel runt sin egen axel)

Då är hen troligtvis redo att prova sittvagnen. Kan barnet inte ovanstående två punkter, men:

  • kan sitta hyfsat stabilt själv på ett plant underlag, med så lite stöd från dig som möjligt (kanske bara med din ena hand som stöd i ryggen eller höften)

Så skulle det också kunna innebära att barnet har tillräcklig bålmuskulatur för sittvagnen. När barnet är tillräckligt starkt för att klara detta är det värsta som kan hända att barnet blir trött i musklerna, precis som vi vuxna blir när vi anstränger oss på ett nytt sätt. Om bebisen börjar hänga åt sidan eller tippa huvudet åt ena eller andra hållet är det dags att låta den lägga sig ner — då är musklerna trötta och behöver vila.

Behöver du köpa en sittdel till vagnen?