Bumbostol – sitthjälp för de minsta | Hatad och älskad

Artikeln innehåller annonslänkar för Babyshop och Bonti.

Bumbostol – sitthjälp för de minsta | Hatad och älskad

En barnstol som kan lära din bebis att sitta upp, visst låter det nästan för bra för att vara sant? Det är det kanske också. Låt oss kika in Bumbostolen och varför andra både älskar och hatar den.

Vad är bumbostolen?

Bumbostolen har sitt ursprung i Sydafrika och är en barnprodukt framtagen för att ge bebisar stöd nog att sitta upp innan dess att dem lärt sig sitta av sig självt. Stolen är gjord i mjuk skumplast (likt det du hittar i moderna bilar) och är utformad med en skålad sittdyna med omslutande kanter och ryggstöd som både håller barnet stabilt och säkert. 

Stolen rekommenderas mellan 3-12 månaders ålder, från att barnet kan lyfta sitt egna huvud. Till en början kommer barnet bara klara av att sitta i den i några minuter i taget, men allt efter att barnet blir starkare kommer det kunna sitta längre stunder i den. 

Stolen gör sig bra för:

 • Sittandes golvlek
 • Matning med fast föda (finns ett matbord som tillbehör)
 • Tillfällen då det behövs en stolshöjare

Materialet gör stolen stadig, slitstark och lätt att göra ren samtidigt som den blir bekväm för bebisen att sitta i. För barnets säkerhet har den utöver de omfamnande benöppningarna även ett trepunktsbälte för att förhindra att barnet ska kunna ramla ur sätet. 

Bumbo är mer än en stol

Även om det oftast refereras till ”bumbostolen” kan det vara bra att känna till att Bumbo är företaget och varumärket bakom ett antal barnprodukter. Idag säljer man allt från sin klassiska golvstol till sittdynor, barnstolar och toalettsitsar.  

Kommer från Sydafrika

Företaget har sitt ursprung i Sydafrika där ingenjören Johan Buitendach först designade och varumäkesskyddade Bumbostolen. Idag säljer man sina barnprodukter världen över. 

Namnet Bumbo

Kommer från en sammanslagning av de två engelska orden bum(rumpa) och bottom(botten). Rump-botten. helt enkelt. 

Är Bumbostolen bra eller dålig?

Beroende på vem du frågar kommer du troligen höra olika svar. Fysioterapeuter anser att stolens konstruktion inte kan hjälpa barn lära sig sitta snabbare, snarare tvärt om. 

Kritikerna menar att: 

Bumbostolen är utformad på ett sätt som omöjliggör för barnet att lära sig att sitta med rak rygg. Detta gör att de påstådda effekterna om att stolen ska kunna hjälpa ditt barn att lära sig sitta tidigare går i strid med det som flera experter säger behövs för att barnets ska kunna lära sig att sitta.

Experterna menar istället att daglig lek på mage det bästa sättet att hjälpa ditt barn bygga upp den muskelstyrka som behövs för att kunna klara av att sitta upp.

“A gross motor skill like sitting is achieved through movement and practice”

Colleen Harper, director of developmental, rehabilitative and child life services at Chicago’s La Rabida Children’s Hospital.

På sajten learn to move sätter man ord på kritiken mot att den skulle främja barnets utveckling:

“Sitsen i bumbostolen lutar bakåt, den är inte plan. Bäckenet tippas bakåt, ryggen blir rundad, och när ryggen är rundad blir den svag. Det är omöjligt att lära sig balans i denna position eftersom man ”ramlar bakåt”

skriver learntomove.se

Samtidigt, om du frågar föräldrar…

Kan du hitta tusentals toppbetyg och glada kommentarer på jämförelsesajter, forum och e-handlar. Bland kommentarerna hittar man att de upplever stolen som ett bra hjälpmedel för att kunna leka med barnet sittandes upp och att de veta att barnet sitter säkert i de fall man snabbt behöver stund med båda händerna fria. 

Bumbo Floor 4,6 av 5 möjliga
Kundrecensioner: 4,6 av 5 möjliga

Det finns flera olika bumbostolar

Bumbos barnstolar finns i fyra varianter: Floor, Multi, Booster och Elipad. Även om originalet Floor är den mest köpta modellen i Sverige har var och en av dem sitt egna användningsområde och tilltänkt åldersspann. 

Originalet – Bumbo barnstol (Floor)

Bumbostol rosa
Bumbo Barnstol (Floor)

Golvstolen är den vanligaste i Sverige och riktar sig till de mindre barnen som är påväg att lära sig sitta upp. 

 • För barn 3-12 månader 
 • Låg vikt – Enkel att ha med sig

https://go.bonti.se/t/t?a=1553081095&as=1607093688&t=2&tk=1&url=https://bonti.se/bumbo-babystol-lekbord-paketpris

Bumbo barnstol Multi

Bumbostol Multi vit/grå
Bumbo Multi

Multi-stolen passar bra för barn som kan sitta av sig självt och går att använda som golvstol, barnstol och sittkudde genom sin anpassningsbara design. Med de tillhörande remmarna kan du enkelt fästa stolen säkert på en köksstol. 

 • För barn 6-36 månader
 • Två höjdlägen med anpassningsbar design
 • Smarta fästremmar
 • Plan sittdyna

Bumbo Booster

Bumbo Boster

Boostern är en sittkudde för de lite äldre småbarnen som ännu kanske inte riktigt når upp till bordet. 

 • För barn +18 månader
 • Smarta fästremmar
 • Enkel att rengöra

Bumbo Elipad

Bumbo Elipad

Elipad är en sittdyna som barnet kan ha när det leker och som också fungerar utmärkt som knäskydd för föräldrar. 

 • För barn +24 månader
 • Mjukt knäskydd för föräldrar
 • Enkel att bära med sig


Sammanfattning: ska man använda Bumbostolen?

Åsikterna är många om stolen. Lyssnar man på experterna gör lutningen på Bumbos barnstol (Floor) att barnet hamnar i en position som snarare hämmar dess muskelutveckling och vid en mer omfattande användning kan träna in en felaktig hållning. Men lyssnar man istället på kunderna som köpt stolen, har den varit till stor hjälp i vardagen.

Precis som för oss vuxna ska man inte tro att ett redskap kan ersätta fördelarna man får av att motionera. Så vill man hjälpa sitt barn att sitta upp snabbare är det bästa man kan göra att hjälpa det magträna regelbundet. Men vill man ha en stabil sittstol för sitt barn kan någon av Bumbos produkter nog vara något för en.