Artikeln innehåller annonslänkar för Adlibris.
7 läsvärda böcker om föräldraskap!
Hösten är här! Det är nya terminer, tillbaka till jobbet och rutiner igen. En tid för nystart och omstart och kanske nya vanor? Ut med sådant som tar för mycket energi och in med mer sådant du mår bra av. Till exempel att ta tillvara på fler stunder med en bok i handen (eller öronen)? Här är 7 förslag på läsvärda böcker om föräldraskap att läsa när du pendlar till jobbet, krattar löv, har egentid i löparspåret eller från rätt sida om fönstret när höststormarna härjar.
På vår lista med föräldraskapsböcker:
- Vad alla föräldrar borde få veta
- Växa – inte lyda
- Med känsla för barns självkänsla
- Mammaroll och snippkontroll / Kejsarfödsel: snittkoll och mammaroll
- Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
- Handbok i jämställt föräldraskap
- Brev till en nybliven förälder
Våra 7 tips på läsvärda böcker om föräldraskap
1. Vad alla föräldrar borde få veta av Kajsa Lönn Rhodin & Maria Lalouni
Att vara förälder kan vara svårt och det finns väl nästan inget som får oss att ifrågasätta oss själva så mycket. Som väcker frågor om vi gör rätt, om vi gör tillräckligt och om hur vi vill vara som föräldrar. Det finns många åsikter och pekpinnar där ute, men det kan inte nog understrykas att ingen förälder är – eller bör vara – perfekt. Forskning har visat att en bra relation mellan förälder och barn är bland det viktigaste. Psykologerna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni har fördjupat sig i betydelsen av föräldrarollen och dess utmaningar. Baserat på forskning får vi här konkreta tips på hur vi skapar och bibehåller en nära, varm och god relation till våra barn i vardagens utmaningar. Det är kort och gott sådant som alla föräldrar borde få veta.
2. Växa – inte lyda av Lars H. Gustafsson
Vill vi att våra barn blint ska följa auktoriteter? Och i så fall vilka auktoriteter? Eller vill vi uppfostra kritiskt tänkande, egna människor? Människor vars person tagits tillvara på och omhuldats. Barnläkaren (och föräldern) Lars H. Gustafsson skriver om anknytning, barnets rätt att bli en egen individ och hur vi föräldrar kan hjälpa våra barn att växa som människor. Boken rymmer tankar om hur vi kan hantera vanliga vardagssituationer, kunskap om barns utveckling och anknytningen mellan barn och föräldrar tillsammans med pepp, reflektion och tillit till den egna föräldraintuitionen.
3. Med känsla för barns självkänsla av Petra Krantz Lindgren
Att vi älskar våra barn är självklart, men hur får vi våra barn att älska sig själva och växa upp till individer med stark självkänsla? I en värld som till stor del kantas av sociala medier för våra unga är en välgrundad känsla av att duga som man är en oändlig trygghet. Att inte mäta sitt egenvärde efter sina prestationer är en viktig faktor för att undvika utmattningssyndrom i framtiden. Och vi föräldrar har möjligheten att odla och kultivera den här självkänslan hos våra barn. Hur vi gör och säger spelar roll. Petra Krantz Lindgren ger oss konkreta exempel och enkla verktyg för att ge våra barn de bästa förutsättningarna till en orubblig självkänsla!
4. Mammaroll & snippkontroll / Kejsarfödsel: snittkoll & mammaroll av Mia Fernando & Louise Winblad
Ett måste för den nyförlöste (och perfekt att ge bort på bebishippor eller till nyblivna mammor). På ett tydligt, varmt sätt med glimten i ögat guidear specialistfysioterapeuten Mia Fernando och illustratören Louise Winblad oss genom det första året efter att ha fött barn. Det handlar om kroppen efter förlossning, krämpor som kan uppstå (och vad göra åt dem) och den nya rollen som mamma.
5. Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 av Marie Tomicic & Kristina Henkel
Tidigt skolas vi in i roller om hur flickor är flickor och pojkar är pojkar. Det börjar redan innan våra barn föds, medan de ligger där i magen och gör sig redo för entré. Dessa sociala roller skapar begränsningar för våra barn och styr deras identiteter, intressen och mål. Vore det inte vackrare om de fick möjlighet att vara och utvecklas till de egna små personer som de är? Tycka om det de tycker om och intressera sig för det de intresserar sig för? Marie Tomicic och Kristina Henkel ger i sin bok tydliga förklaringar på välgrundad teoretisk fakta tillsammans med konkreta, vardagsnära exempel och tips på hur du kan göra för att ge dina barn alla möjligheter att bli den de är – istället för endast två.
6. Handbok i jämställt föräldraskap av Marie Lok Björk
Att få ett barn gör att även det mest jämställda förhållandet sätts på prov. Även om viljan att dela arbete, hem och familj lika finns där är det inte alltid så lätt att få till. Marie Lok Björk går på ett tydligt sätt igenom olika delar av ett föräldraskap och resonerar om hur det går att göra varje del jämställd. Det finns normer och förväntningar på hur mammor ska vara mammor och pappor ska vara pappor vilket i många fall resulterar i utmattade mammor, pappor i utanförskap och en kärleksrelation i botten. Som förstagångsföräldrar är vi alla lika vilsna och i lika stort behov av en handbok. Här är den!
7. Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adichie
Varmt och reflekterande om att ta ansvar för de värderingar vi för vidare till nästa generation. Ngozi Adichies vän får i ett kärleksfullt brev femton råd som vi alla kan ha nytta av att läsa. Om hur vi lär våra barn att bli trygga, att inte låta sig påverkas av andras förutfattade meningar, hur ett feministiskt föräldraskap kan se ut och att ge våra barn de bästa förutsättningarna.
Trevlig läsning!