BLW – fingermat för bebisen. Allt om BLW-metoden! 

BLW – fingermat för bebisen. Allt om BLW-metoden!

Det pratas om BLW från alla möjliga håll, men vad innebär det och hur gör man? Finns det recept? Här är allt du behöver veta om BLW-metoden!

Vad är BLW?

BLW är en metod för att introducera mat till bebisar. Det står för Baby Led Weaning och innebär att barnet själv (under vuxen vägledning förstås) får upptäcka maten och lära sig att äta den. Barnstyrd matintroduktion helt enkelt. Istället för att skeda in tuggor av mosig puré serveras barnet bitar av “riktig” mat, tillagade och skurna för att bebisen utifrån sin ålder ska kunna hålla maten själv och inte kunna sätta i halsen.

Varför BLW-metoden?

Att använda sig av BLW är ett sätt att låta bebisar prova alla möjliga sorters mat och konsistenser på ett säkert sätt – inte bara den vanliga purén på majs eller morot. Bebisen får testa olika strukturer och smaker, får en chans att träna upp koordinationen och precisionen genom att föra handen till munnen, träna musklerna som tuggar och puttar runt maten i munnen och motoriken när det kommer till att greppa. Barnet får titta, känna och smaka på denna nya kulinariska värld och får bestämma själv när nästa tugga ska tas. Det är ett sätt att låta barnet upptäcka fler smaker än potatispuré och ett sätt att avdramatisera mattvång — en väg till matlust. BLW har visat sig vara utmärkt för att få “matvägrare” och “kräsna” barn att äta det mesta och för att anlägga en stämning av njutning, glädje och gemenskap utan ätpress, vilket lägger grunden för en sund syn på mat och måltider längre fram i livet.

Fördelar med BLW-metoden

  • lustfyllt och lyhört
  • lockar skeptiska till att äta
  • minskar känslan av ätpress och tvång
  • övar upp koordination, precision och muskler
  • du behöver bara göra i ordning en maträtt eftersom bebisen äter det du gör

När är barnet redo?

När ska barnet kunna äta själv? När barnet är runt 6 månader börjar det vara redo att introduceras till annan mat än ersättning eller bröstmjölk. Ofta har bebisen börjat bli riktigt intresserad av det andra äter och gör försök att stoppa munsbitar i gapet själv. I den här åldern har barnet generellt tillräckligt med motorik för att kunna ta tag och hålla i en bit mat, föra den till munnen, tugga och mosa med hjälp av käkar och tunga för att till sist svälja. Men för att kunna öva på detta behöver barnet kunna sitta upp i en barnstol eller i ditt knä utan problem. Det behöver orka sitta igenom sin måltid för att vägen mellan strupen och magen ska vara fri, så att de inte ska sätta i halsen och så att de orkar hosta om maten skulle hamna fel. Det behöver inte betyda att de kan sitta helt perfekt utan stöd på golvet än.

En grundbult i BLW-metoden är att det också ska finnas ett intresse. Barnet får äta och känna så länge det vill, men så fort armarna börjar veva ner mat från bordet som en vindrutetorkare eller uppmärksamheten riktas någon annanstans så kan ni gå och leka något annat – här trugas och förhandlas inte. En fin sak är att eftersom bebisen fortfarande får all sin näring från ersättning eller amning så är all annan mat bara bonus. Fokus behöver därför inte ligga på att maten ska ner i magen utan på att få utforska och öva, lustfyllt, lyhört och i lugn och ro.

Ditt barn är redo att bli en BLW-bebis när det:

  • är runt 6 månader
  • kan sitta stadigt själv
  • är intresserad av och kan föra mat till munnen själv

Hur lär sig barnet att äta själv?

Barn lär sig genom att få prova själva och följa sina instinkter – självklart under rätt förutsättningar och med vuxen övervakning. När barn smakar på någonting nytt första gången grimaserar de ofta, spottar ut eller gör kväljningsljud. Det behöver inte betyda att barnet inte tyckte om maten, utan att det håller på att pröva sig fram och utforska den nya smaken eller texturen. Kräkljud eller kväljningsljud kan låta läskiga för en ömmande förälder och självklart bör varje förälder veta hur mat ska serveras för att minimera risken för att den hamnar fel och hur man ska agera om olyckan är framme – oavsett om man kör puré eller BLW. Det kan ändå kännas lugnande att veta att barns kräkreflex när de är så små sitter långt fram på tungan och hjälper dem att inte sätta i halsen. Men det låter förstås obehagligt. Om ditt barns kräkreflexer aktiveras är det viktigt att låta barnet jobba fram matbiten de kväljs på själva och undvika att sticka in fingrarna eftersom det kan göra att matbiten istället åker längre in och i värsta fall ner i halsen. Det är inte farligare att servera mat med BLW-metoden än andra sätt. Många hävdar till och med att barn som har fått hantera olika sorters mat, texturer och storlekar tidigt här bättre förutsättningar för att inte få luftvägsstopp eftersom de har fått öva i trygg miljö.

Om att sätta i halsen

Barn har väldigt bra inbyggda reflexer mot att sätta i halsen, men om olyckan skulle vara framme är det viktigt att vara påläst om hur du kan hjälpa ditt barn.

BLW-metoden – hur gör man?

Om du observerar barnet så ser du att det gärna vill hålla maten, muggen och skeden själv. Du kan förladda en sked med mat på så att bebisen kan föra den till munnen själv. Är det mat som går att hålla i kan du skära den så att bebisen kan greppa den. Generellt handlar det om större bitar ju yngre barnet är och lagom stora plockbitar när bebisen börjar öva på pincettgreppet. På Solid Starts finns det en matbank som ger dig tips på hur du kan skära och tillaga olika sorters råvaror efter ålder (den finns också som app, smidigt va?). Viss mat behöver tillagas för att vara lättare att tugga på för en tandlös, och för att inte knäckas i bitar som kan fastna i halsen. Annan mat, som till exempel avokado eller mango, kan vara hal och därför svår att hålla i. Om du rullar den i kokos, havrekli eller annat så får barnet mycket lättare grepp.

Det handlar om att låta barnet få pilla, leka, prova och utforska maten i sin egen takt. När barnet får börja äta vanlig mat vid 6 månaders ålder är inte det viktigaste att barnet ska få i sig så mycket som att det ska få börja bekanta sig. Barnets primära näringsintag kommer fortfarande från ersättning eller bröstmjölk. Du kan därför i lugn och ro låta barnet plocka, fixa och försöka stoppa i munnen bäst det vill. Att det inte finns någon press att äta lämnar utrymme för matlusten

BLW recept – tips på mat att börja med

Låt barnet äta den mat du äter i största möjliga mån. Barnet får utforska olika sorters mat redan från början och du som vuxen slipper sitta och skeda puré samtidigt som du äter din egen (kallnande) mat. Tanken inom BLW är i mångt och mycket att barnet helt enkelt äter det ni äter. Men vissa anpassningar kan familjen behöva göra i matlagningen för att maten ska passa en bebis. Det kan handla om att koka moroten eller att skära gurkan i stavar. På blw-sidan finns det inspiration, kunskap och näringslära för den som vill läsa mer.

BLW mat

Det finns en massa goda och enkla saker du kan mata din bebis med. Det viktigaste är att det är greppbart, säkert och lätt för ditt barn att hantera. Här kommer några smaskiga förslag att börja med!

Grötpinnar

Till frukost eller mellis eller i väntan på maten: det är så tacksamt att slänga fram en grötpinne eller två. Här är ett ypperligt recept på mumsiga grötpinnar som du kan variera efter eget (eller barnets) tycke och smak. Enkelt för en nybörjarätare att hålla i och mosa sönder i gommen.

Grönsaksplättar

Har du barn som än så länge tycker att det är knepigt när en grönsak ser ut som den gör, men egentligen inte har några problem med smaken? Då är det perfekt att mixa ner i en grönsaksplätt. Ta det du har hemma, variera som du vill!

Omelett

En omelett är en utmärkt rätt för din bebis att börja bekanta sig med ägg. Skär omeletten i remsor så att det går lätt att hålla i och föra till munnen själv.