BIM (för gravida) – Vad är BIM?

Artikeln innnehåller reklamlänkar för Lloyds Apotek.

BIM (för gravida) – Vad är BIM?

Har du sprungit på uttrycket BIM och undrar vad det egentligen betyder? Som med mycket annat på internet kan det fort bli förkortningar som bara de mest insatta har koll på. Men lugn! Vi har svaret på din fråga. 

Vad betyder BIM?

Förkortningen BIM används ofta online bland kvinnor (och män) som aktivt följer sitt och partnerns försök att bli med barn. 

BIM, eller beräknad icke mens som det skrivs ut, är ett mått på hur många dagar kvar eller över man gått från datumet då mensen normalt skulle ägt rum. Det är därför det är vanligt att förkortningen förekommer som BIM -2, BIM +1 och så vidare. 

När är BIM?

Beräknad icke mens är när din menstruation vanligen skulle ägt rum. Vet du att det brukar gå 28 dagar mellan gångerna kan du utgå från första menstruationsdagen på din senaste mens och sätta datumet för BIM. Vet du inte om längden på din cykel kan du istället utgå ifrån att mensen ofta kommer ca. 14 dagar efter ägglossning, vilket du kan testa med ett ägglossningstest

När används BIM?

För kvinnor som har en regelbunden menstruationscykel kan BIM, beräknad icke mens, användas som ett tidigt tecken på graviditet och indikator för när man ska ta sitt graviditetstest. Förkortningen används flitigt på olika onlineforum bland vuxna som försöker få barn.

På forum kan du exempelvis se frågor som “hur sent kan man plussa efter BIM?” eller “Testade även igår BIM +2 och det var negativt. Är det kört?

Värt att nämna är att beräknad icke mens inte är ett mått som används utav vården.  

Andra vanliga graviditetsförkortningar online:

  • BIM – Beräknad Icke Mens
  • BUM – Beräknad Utebliven Mens (samma innebörd som BIM)
  • BM – Beräknad Mens (kan även stå för barnmorska)
  • SM – Senaste Mens/Sista Mens
  • BF – Beräknat Födelsedatum (Läs mer om hur du kan beräkna BF här)
  • MF – Missfall
  • ÄL – Ägglossing