Då kommer bebisen – Beräkna BF med vår graviditetsuträknare och få ditt förlossningsdatum.

Då kommer bebisen – Beräkna BF med vår graviditetsuträknare och få ditt förlossningsdatum.

När kommer bebisen?! Det är en fråga ALLA blivande föräldrar ställer sig. Har du bara koll på när senaste mensen ägde rum kan du enkelt använda vår graviditetsuträknare för att beräkna BF och få reda på ert förlossningsdatum. 

När föds barnet? 

Beräkna födelsedatum
När började din senaste menscykel?
Generellt, hur lång är din menscykel?
Beräkna BF
Bebisen beräknas födas runt*
*Din barnmorska kan hjälpa dig fastställa ett mer exakt datum utifrån kännedom om ditt fullständiga medicinska tillstånd.
Ändra mina uppgifter

Beräkna BF 

BF eller beräknat förlossningsdatum som det skrivs ut är datumet då bebisen är beräknad att födas. Även om det finns flera sätt att uppskatta hur långt en graviditet har gått är det vanligt att man använder sig av Naegeles regel för att beräkna när bebisen uppskattas födas. Enligt den metoden räknas förlossningsdatumet ut genom att ta datumet för första dagen på den senaste mensen, lägga till sju dagar, dra ifrån tre månader och slutligen addera ett år (för att få rätt år på uträkningen).

Beräknat förlossningsdatum(BF) räknas från senaste mensens(SM) första dag.

BF= SM +7 dagar -3 månader +1 år.

Olika sätt att beräkna BF

  • Beräkning utifrån Naegeles regel (gravidsnurran)
  • Observation av de första fosterrörelserna
  • Ultraljudsmätning av fostret (biparietal diameter, femurlängd och huvudets omkrets)
En gravid kvinna gör en rutinultraljudsundersökning för att beräkna BF

Förlossningsdatumet uppdateras vid rutinultraljudet

Mellan vecka 18-20 erbjuder man alla gravida att göra ett frivilligt rutinultraljud. Efter ultraljudsundersökningen är det vanligt att förlossningsdatumet justeras. 

En ultraljudsundersökning kan bl.a berätta:

  • Hur långt in i graviditeten du gått
  • Ifall det finns ett eller fler barn
  • Hur barnet växer
  • Vilket kön barnet/barnen har
  • Om vissa sjukdomar eller avvikelser förekommer
  • Hur barnet ligger
Ultraljudsundersökning

Hur räknar man gravidveckor?

Gravidveckor är ett mått på hur långt en graviditet har gått och anges i formen avklarade veckor + dagar (0-6). Första dagen på vecka 1 räknas från första dagen på din senaste mens. 

Eftersom det är svårt att veta exakt när befruktning skett utgår beräkningen alltid från första dagen på den senaste mensen. Vilket är ca. två veckor före befruktningen äger rum, eftersom kvinnor oftast har sin ägglossning 14 dagar efter blödning. Det behövs det ägglossning för att befruktning ska kunna ske. 

Gravidveckan du är i är den veckan som påbörjats. 

På BVC kan de exempelvis säga att du är i vecka 20 + 4. Med det menas att du har varit gravid i 20 hela veckor och 4 dagar. Du har alltså påbörjat vecka 21.

Hur många veckor är man gravid?

En fullgången graviditet är i regel 40 veckor lång (280 dagar) och delas in i tre delar som kallas trimestrar. Eftersom man i Sverige beräknar gravidveckorna från första dagen på den senaste mensen är det rimligt att du under de två första veckorna inte är havande. 

Första trimestern – vecka 1-14

Under de fjorton första veckorna av graviditeten befinner du dig i den första trimestern. Det är under denna period ni troligen får det positiva beskedet om att ni väntar barn, och du kan känna av de första graviditets tecknen.  

Från att mannens spermie har befruktat ägget i äggledaren börjar nu de första cellerna skapas och delas upp sig i två grupper. En grupp celler bildar det som ska bli moderkakan. Den andra gruppen bildar embryot som ska bli ert barn. 6-7 dagar efter att befruktning har ägt rum har det befruktade ägget och de nya cellerna som skapats transporterats från äggledaren in till livmodern där de fastnar i livmoderns slemhinna.  

Par som omfamnar gravidmagen

Tecken på att du blivit gravid  

  • Mensen uteblir.
  • Brösten blir ömma och spänner.
  • Du blir illamående och kanske kräks.
  • Du känner dig känslosam och har lätt att bli ledsen.
  • Du blir känslig för vissa lukter.
  • Du känner dig tröttare än vanligt.

I slutet av den här perioden är livmodern stor som en grapefrukt och fostret har vuxit sig 7-8 centimeter lång, mätt mellan huvud till stjärt. 

Andra trimestern – vecka 15-28

Den andra trimestern brukar upplevas som lite lugnare för den gravida. Illamåendet man känt av under början av graviditeten minskar och den känslomässiga stressen man haft brukar lugna ned sig i och med att den mentala bergochdalbanan mellan oro, glädje och “jag-kan.inte-fatta-det”, brukar klinga av i takt med att sannolikheten för missfall minskar. 

Under den här perioden blir de flesta lite piggare och vissa kan till och med uppleva att deras hy och hår får en ökad lyster (sk. pregnancy glow) samtidigt som sexlusten kan öka. 

I den andra trimestern utvecklas “detaljerna” på barnet som nu får naglar, hår och sina ansiktsdrag på plats. Bebisen fortsätter växa under den här perioden och går från storleken av en persika till en kålrot. När graviditeten går in i tredje trimestern har barnet hunnit bli runt 34-37cm lång, mätt från huvud till fot i storlek, och väger runt 1,1kg. 

Kvinna i tredje trimestern

Tredje trimestern – vecka 29-43

När du går in i den tredje trimestern blir graviditeten tyngre igen. Det är vanligt att illamåendet kommer tillbaka till viss del och att du kan bli akut trött från ingenstans. Men till skillnad från vad du upplevde under den första trimestern beror det nu främst på att din kropp både ser ut och fungerar annorlunda. 

Din kropp har blivit större, tyngre och börjat “bygga om sig” inför födseln. Det gör att ansträngningen på skelett och muskler ökar. Vilket kommer kännas i kroppen! Mängden blod har också ökat i volym med ett par extra liter, som också ska syresättas av ditt hjärta. Att bli andfådd av minsta lilla ansträngning är alltså inget konstigt. 

Från vecka 38 (37+0 – 37+6) räknas graviditeten vara fullgången om den sätter igång. Barnet växer fort nu. Till vecka 38 har barnet vuxit och blivit runt 48 cm långt och väger ca. 3,1 kg vid veckans slut. Till vecka 40 är barnet runt 51 cm långt och väger 3,56 kg vid veckans slut.

Snart får ni träffa varandra för första gången!

När är födseln prematur eller överburen?

En normal graviditet anses vara 40 veckor lång och räknas som fullgången om barnet föds någon gång +/- 2 veckor från beräknat födelsedatum. Går du över vecka 41 +6 dagar anses din graviditet ha gått över tiden. Då kommer du troligen få hjälp att bli igångsatt på förlossningsavdelningen.

En prematur eller underburen födsel(läs, för tidigt född) är när ditt barn föds före vecka 36 +6. 

För barn som föds mellan vecka 34 och 36 brukar det innebära att man behöver vårdas en kortare tid. Medans barn som föds tidigare än så kan kräva längre vårdperioder på sjukhuset. 

Värt att veta är att barn födda så tidigt som vecka 22 kan överleva en prematur födsel med hjälp av specialiserad neonatalvård.