Bästa bedside crib 2022 – Så här väljer du sidosäng för ditt barn

Artikeln innehåller annonslänkar för Jollyroom och Stor & Liten. 

Bästa bedside crib 2022 – Så här väljer du sidosäng för ditt barn

Sov nära och tryggt med din bebis. En bedside crib är en barnsäng med justerbar sängbotten som du placerar intill din egna säng. Den höj- och sänkbara sängbotten gör att din bebis får en egen skyddad sovplats i nivå med och i direkt anslutning till föräldrarnas säng – supersmidigt va! Men, det finns en hel drös olika bedside cribs på marknaden, så hur väljer du den rätta för er? Här har vi samlat våra bästa köpråd tillsammans med ett handplockat urval av våra favorit-bedside cribs för 2022. Så att du kan fatta det bästa köpbeslutet.

Alla bedside cribs vi har tagit med på vår topplista uppfyller följande krav:

 • Babysängen ska kunna fästas i föräldrarnas säng.
 • Sidosängen ska ha en justerbar liggdel som kan ställas i nivå med föräldrarnas säng.
 • Side criben är tillverkad i robusta material med en säker konstruktion.

Vi utvärderar följande modeller:

 1. Babybay Bedside Crib
 2. Troll Sun 
 3. Moweo Bedside Crib
 4. JLY Future 2 in 1 
 5. Fillikid Cocon

BÄST I TEST

Troll Sun Bedside Crib

Se pris hos Jollyroom

KLASSIKERN

Baybybay bedside crib

Babybay Bedside Crib

Se pris hos JollyroomSe pris hos Stor&Liten

PRISVÄRD

Fillikid CoconFillikid Cocon

Se pris hos Stor & Liten

SMARTAST

JLY Future 2 in 1JLY Future 2 in 1

Se pris hos Jollyroom

Babybay Bedside Crib

babybay bedside crib

 

Babybay bedside crib

Babybay Bedside Crib är en klassisk barnsäng med tilltänkta funktioner gjord i bokträ. Sovytan går enkelt att justera steglöst i höjdled för att passas in med föräldrarnas säng och kommer antingen med två ställbara fästelemen som kan förankras i sängramen, eller en sk. boxspring, som bäst beskrivs som ett platt metallankare som förankrar barnsängen med band mellan madrass och sängbotten.

Babybay är en elegant barnsäng som rymmer ett vanligt babynest bra och som passar utmärkt bredvid er säng under barnets första sex månader. För äldre bebisar kan bädden kännas en aningens smal, då man märker att barnet tenderar att nå spjälorna med sin händer och fötter. Planerar man att låta barnet sova där längre kan det vara värt att titta på en av de större modellerna.

Produktspecifikation: 
Höjd: 79 cm 
Yttermått: 84 x 45 cm 
Bäddmått: 81 x 42 cm

Ställbar i höjd 10-50 cm

Fördelar

 • Passar med nästan alla sängar.
 • Kan omvandlas till en spjälsäng genom att köpa till ett sidostycke.
 • Går att köpa till flera tillbehör som hjul, sidostycke och sänghimlar.

Nackdelar

 • Kräver en specialmadrass p.g.a. sina rundade hörn.
 • Säljs utan madrass.

Troll bedside crib Sun

Troll Sun bebissäng i ett sovrum

 

Troll Sun bredvid en säng

Troll Bedside Crib Sun är en fin och stabil möbel som med sitt justerbara sidostycke både fungerar som sidosäng eller en fristående (men lite smalare) spjälsäng. Barnsängen fästs i er säng med band och har en justerbar botten som gör att den går att höja eller sänka för att passa med de flesta sängar.

Troll Sun bedside crib

Tips! Använd bedside criben som barnsoffa sen.

När din bebis vuxit ur sängen kan du enkelt fälla ned sidostycket för att få en användbar och fin soffmöbel till barnets sov- eller lekrum.

Produktspecifikation:
Madrassmått: Bredd: 40, längd: 89 cm
Madrasshöjd 59 cm – 74 cm (utan hjul, med hjul +6cm) 

Fördelar

 • Stilren och smart design som kan användas som barnsoffa när bebisen vuxit ur den.
 • Höj- och sänkbart sidostycke, som också går att använda som barriär mellan vuxen och spädbarn.
 • Hjul fölljer med.

Nackdelar

 • Kan upplevas som smal

 

ÅterförsäljareProdukt 
Troll SunSe pris
   
   

 

Moweo bedside crib

Moweo bedside crib

Moweo bedside crib är en modernare sidosäng med flera smarta funktioner. Sängen har genomskinliga textilpartier på långsidorna och går att ställa i fem olika höjdlägen för att placera den i höjd med er egna säng. På ena långsidan kan ni enkelt fälla ned sidostycket för att kunna komma år barnet nattetid och baby criben fäst enkelt i er säng med de medföljande banden. Barnsängen fungerar helt fristående och är lätt att rulla runt med sin hjulförsedda bas. Men trots det är vår favoritfunktion hos Moweon att sängen lätt fälls ihop och packas in i den medföljande reseväskan, ifall det blir dags för familjen att be ge sig ut på tur.

Produktspecifikation: 
Bäddhöjd: 39-51 cm 
Bredd: 55cm

Fördelar

 • Sängen är ihopfällbar och kommer med en tillhörande väska.
 • Avtagbar och tvättbar klädsel

Nackdelar

 • Klädseln klarar bara handtvätt

ÅterförsäljareProdukt 
Moweo bedside cribSe pris
   
   

JLY bedside crib Future 2 in 1

JLY bedside crib med lekhageläge

 

JLY Future 2 in 1 fungerar också som lekhage

Barnsängbädden JLY Future 2 in 1 är en bedside crib som också fungerar som flyttbar lekhage med hjul. Sängen erbjuder många smarta funktioner och kan justeras till olika höjder, så att du kan placera den i rätt höjd bredvid er säng.

Vill man använda den som lekhage kan sängens botten släppas ned mot golvet för avslöja ett inramande meshtyg som skapar en lekhage med egen öppningsbar sidoingång.

Produktspecifikation:
Yttermått: L82 x B52 x H36
Bäddhöjd från golv: ca. 34–46 cm
Mått ihopfälld: ca. 95 x 63 cm.

Fördelar

 • Fungerar både som bedside crib och lekhage.
 • Ingår madrass med avtagbart överdrag.
 • Medföljande förvaringsväska.

Nackdelar

 • Passar mindre bra till höga sängar.

 
ÅterförsäljareProdukt 
JLY Future 2 in 1Se pris
   
   

Fillikid bedside crib Cocon

Fillikid Cocon bedside crib

 

Fillikid Cocon bedside crib

Fillikid Cocon är en stabil bedside crib gjord i bokträ med en höj- och sänkbar långsida. Du kan använda sängen bredvid din egen säng eller som en fristående sängmöbel. Sängen levereras med låsbara hjul och en smidig fästrem för att förankra den i din egna. En bedside crib med klassiskt utseende och de mest essentiella funktionerna med andra ord.

Produktspecifikation:
Sängens mått: 45×95 cm, bäddmått 90×40 cm. 
Madrass köpes separat.

Fördelar

 • Flera höjdlägen för att passa med de flesta sängar.
 • Är rymligare än flera av sina mindre motsvarigheter.

Nackdelar

 • Kommer inte med någon tillhörande madrass.

 
ÅterförsäljareProdukt 
Fillikid CoconSe pris
   
   

Tänk på detta när du köper din bedside crib

När det är dags att välja ut en sidosäng till ditt barn är det viktigt att tänka på vilken storlek på säng ni vill ha, att den har en höj- och sänkbar sängbädd samt att den kommer passa tillsammans med er säng rent höjd och fästmässigt. För att underlätta för dig har vi listat ett antal punkter ni kan ha med i åtanke.

Tänk på följande när ni köper en bedside crib:

 • Sidosängen ska kunna fästas i föräldrarnas säng.
 • Bebissängen bör helst vara höj- och sänkbar med en justerbar liggdel som kan ställas in i nivå med föräldrarnas säng
 • Sidosängen är tillverkad av robusta material med en säker konstruktion.
 • Har den ett sidostycke (eller går att komplettera med det) för att kunna stå fritt på golvet?
 • Har den hjul och går att flytta lätt?
 • Kommer den med förvaringsmöjligheter, bra fästen eller andra smarta funktioner som att den är ihopfällbar eller har vaggfunktion?

Vad är skillnaden på en bedside crib och en spjälsäng?

Enkelt förklarat kan man säga att en bedside crib är spjälsäng som är öppen på en långsidan. Detta gör att den kan placeras bredvid och sättas ihop med föräldrarnas säng. På så vis kan man ha barnet nära – men i sin egna säng – vilket underlättar när det blir dags att mata barnet under natten.

Nackdelar med att välja en bedside crib?

Fördelarna med att ha en baby crib bredvid sin säng väger ofta tyngre än nackdelarna, men en av sakerna många föräldrar tar upp (särskilt ammande mammor) är att det kan bli lite krångligt att ta sig upp ur sängen mitt i natten när criben monterats fast längs med sängens sida.

Varför blir det så då? Bebissängen monteras oftast i höjd med föräldrarnas säng så att det blir lätt att föra över sin sovande bebis efter att den har ammats eller flaskmatats till söms. Detta gör att utrymmet där du vanligen brukar sätta ned dina fötter när du kliver ur sängen är upptaget. Man får helt enkelt hasa ned med rumpan en bit på sängen innan man kliva ur.

Detta kanske inte är hela världen, men ändå en sak man kan ha med i åtanke när man väljer mellan en bedside crib eller fristående spjälsäng.

Hur länge använder man en bedside crib?

I regel använder man bedside cribs under bebisens första levnadsår, fram tills att de kan sätta sig eller dra sig upp själva (vilket sker någonstans runt 6 månaders ålder). Detta är för att det efter den tidpunkten finns en vält- och fallrisk.

Hur fäster man bedside crib?

Beroende på modell fäst de flesta bedside cribs med ett par medföljande spännband eller metallkrokar som hakas i sängramen. För vissa typer av sängar kan man också använda sig av ett sk. madrassankare som placeras mellan sängbotten och madrassen på föräldrarnas säng. Detta är särskilt bra om man har en säng som saknar ben och är helt slät under sängbotten.

Behöver man spjälskydd till en bedside crib?

Har din bedside crib sidostycken med ribbor är det klokt att investera i ett spjälskydd som ger sängen ett ombonat skydd som stoppar barnets händer och fötter från att kila in sig mellan pinnar och ribbor.

Hur ska man bädda en bedside crib?

Med de flesta bedside cribs följer det med en madrass som passar den sängen. Men inte för alla! Kolla därför upp ifall det är något du behöver köpa till din sidosäng och tänk då på att de kan komma i flera olika mått och med rundade hörn. Madrassen kan du klä med ett underlakan för spjälsängar. Vi rekommenderar att du köper dra-på-lakan för sin smidighet.

Beroende på om du kommer låta barnet sova i ett babynest eller ej, kan du bädda baby criben med ett täcke och kudde för barnvagn eller vagga. Om du vill och ifall din sidosäng har ribbor, kan du också klä den med ett spjälskydd.

Säkerhet och bedside cribs

 • Lämna aldrig din baby utan uppsikt när sidostycket är nedfällt. Även när du sover bredvid ditt barn bör sidostycket vara upphöjt (babynest eller sovorm går också bra).
 • Respektera maxhöjden för liggdelen. Flera modeller har en säkerhetsmarkering som anger vilken maxhöjd babycribens sängbotten får ställas i för att barnet ska ha tillräcklig höjd på de skyddande väggarn om barnet.
 • Placeras sidosängen bredvid er säng måste den fästas med medföljande fästanordning.
 • Trots att Bebissängar med hjul går att låsa, kan hala golv göra att baby criben lätt glider iväg. Placera dem därför på en matta om du vet med dig att ni har glatta golv hemma.
 • När ditt barn är gammalt nog att sätta sig upp själv och kan ställa sig upp med stöd bör barnet inte längre sova i bedside criben p.g.a. fallrisken.