Bästa bärsjalen – för nyfödd & äldre bebisar

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Köpguide: Bästa bärsjalen för nyfödda och äldre bebisar

Bärsjalar har används i århundraden och är ett utmärkt sätt att hålla sitt barn nära samtidigt som du får händerna fria till annat. I denna köpguide går vi igenom de olika typerna av sjalar som du kan bära ditt barn i och pratar om när man ska fundera på att investera i en bärsele istället för bärsjal.

Vi listar självklart också våra och vår föräldrapanels absoluta toppval av bärsjalar för nyfödda som lite äldre barn.

Låt oss dyka in!

Fakta: Spädbarn behöver bäras mest hela tiden.

Spädbarn behöver och mår bra av mycket närhet. Det har forskningen bevisat. Så…

Om du väntar barn eller nyss blivit förälder är vi ledsna ifall we break it to you, men: du kommer att behöva bära ditt barn en hel del, ibland flera timmar i sträck. Inte minst för att bebisar oftast sover bättre i famnen hos sina föräldrar.

Så hur mycket småbarnsföräldrar än är proffs på att få massor gjort på kort tid, blir livet helt klart lite lättare om man kan ha båda händerna tillgängliga för att plocka och fixa med. Det är här bärsjalen kommer in i bilden…

bebis i ringsjal

Konsten att välja rätt bärsjal

Om du gjort lite research kanske du har stött på att det finns flera olika typer av bärsjalar för barn och också flera sätt att knyta dem på. Men hur vet man egentligen vad som är rätt för en själv och ens bebis?

En vävd bärsjal, trikåsjal, ringsjal eller mei tai har alla sina egna för- och nackdelar. Låt oss kika närmare på dem.

Det finns flera typer av bärsjalar:

 • Trikåsjal – är en av de vanligaste bärsjalarna och ofta den många ser framför sig när de tänker på en bärsjal. Trikotsjalen är mjuk och elastisk och lämpar sig därför extra bra för att bära de minsta barnen. Eftersom den är töjbar brukar den andvändas under första tiden med barnet upp tills att det väger ca 15 kg.
 • Ringsjal – har som namnet avslöjar två ringar fästa i sjalens ena ände som fungerar som ett lås när du trär den ringlösa änden igenom dem. Ringsjalen upplevs oftast som snabbare och enklare att fästa sitt barn i, men lämpar dig sämre för längre bärsessioner.
 • Vävd bärsjal – skillnanden mellan en trikåtsjal och en vävd sjal är primärt styvheten och bärstyrka i tyget. De båda knyts på liknande sätt men den vävda sjalen ger mer stöd, och passar därför bättre för lite äldre barn som väger mer. Det går att bära en nyfödda i en vävd sjal, med det kräver att du är duktig på att knyta den rätt, så barnet får rätt stöd innan det utvecklat sin nackmuskelatur.
 • Mei tai – kan man säga är en blandning av en sele och en vävd bärsjal som knyts runt föräldern. Bärdonet består av flera ihopsydda textilpaneler med ett knytbart midjebälte och långa axelband.
 • Färdigknuten bärsjal – För att möta att vissa föräldrar känner att det är svårt att lära sig knyta sjalen rätt har det kommit ut bärsjalar som du själv inte behöver knyta. Dessa tar du på dig lika enkelt som en tajt t-shirt och för sen in ditt barn precis som du gör i en trikåtsjal.

Tänk på detta när du väljer bärsjal

Att välja sjal behöver inte vara så komplicerat, det viktigaste är att sjalen passar för ditt barns vikt och ger er båda en bekväm bärupplevelse. Men här är några saker du kan tänka på när du ska köpa en bärsjal:

 • Vill du ha en knytbar sjal, eller något enklare?
 • Mjuka trikåsjalar passar bättre under den första tiden, vävda för lite äldre barn.
 • Färdigknutna sjalar kommer i olika storlekar, samma kanske inte passar båda föräldrarna.
 • Vill du har starka färger, mönster eller något mer avskalat?

Bästa bärsjalarna

Smidiga, superlena och svala på sommaren. Här har vi samlat några av våra och vår familjepanels absoluta toppval när det kommer till att köpa ringsjalar.

Hur vi valt ut våra våra toppval?

Familjekär.se är en sajt av föräldrar för föräldrar. Här delar vi med oss av våra egna erfarenheter från att ha använt både bärselar och bärsjalar med våra egna barn.

Tillsammans med input från en panel av föräldrar bestående av vänner och bekanta, har vi gjort vår egna research och sen handplockat ut, vad vi anser är några av de bästa bärsjalarna du kan köpa för dig och ditt barn.

Coracor bärsjal – Abstract dot, mustard
Coracor bärsjal – Abstract dot, mustard

Populärast: Coracor Bärsjal – Abstract dot

Bärsjalarna från Coracor är bland de populäraste på marknaden. Inte minst för det trevliga ekolgiska bomullstyget, som finns i flera färger och mönster, och som med sin tvåvägsstretch ger en riktigt behaglig bärupplevelse för både förälder och baby.

Vikt: Från nyfödd till 12 kg
Material: Ekologisk bomull
Fördelar: Finns i flera mönster och färger


Najell Wrap – Färdigknuten bärsjal
Najell Wrap – Färdigknuten bärsjal

Färdigknuten: Najell bärsjal – Wrap

Najell Wrap är en bärsjal som inte behöver knytas. Du drar istället enkelt på dig den som en t-shirt. Helt klart bekväm och lätt att använda under den första tiden med barnet.

Det den vinner i smidighet tappar den lite på med sin lägre viktgräns.

Eftersom den inte knyts ska du tänka på att välja en storlek som passar din kropp!

Vikt: Från nyfödd till 9 kg (ca. 1 år)
Material: Oeko-Tex
Fördel: Färdigknuten


Aldoria bärsjal – Bambusoft
Aldoria bärsjal – Bambusoft

Prisvärd: Aldoria bärsjal – Bambusoft

Bambusoft från Aldoria levera upp till sitt namn och har ökat i popularitet senaste tiden. Gjord med ett ribbat tyg av bambufiber får du en silkeslen sjal som både är sval under sommarhalvåret, samtidigt som den håller sig varm frammåt vintern.

Vikt: Från nyfödd till 10 kg (ca. 1 år)
Material: Organisk Bambutrikå
Fördel: Sval på sommaren och generellt lite billigare


Baby K Tan – Färdigknuten bärsjal
Baby K Tan – Färdigknuten bärsjal

Färdigknuten: Baby K Tan

Baby K Tan är en färdigknuten bärsjal av ren bomull. Sjalen passar perfekt för dig som inte vill hålla på med knytningar, men som samtidigt vill få den nära upplevelsen från en bärsjal.

Tänk på att välja en storlek som passar din kropp. För dig som är gravid kan du tänka på att välja den storlek du hade innan graviditeten.

Vikt: Från nyfödd till 16 kg
Material: 100% naturlig bomull


När kan man börja använda bärsjal?

Du kan använda sjalen direkt när ni kommer från BB. Till skillnad från en bärsele kräver sjalen ingen extra spädbarnsinsats för att en nyfödd bebis ska få tillräckligt med stöd innan den utvecklat styrka i nacke och bål (detta sker oftast runt 4-5 månader).

Beroende på vilken sjal ni köper kan du behöva investera i en sjal som lämpar sig bättre när barnet blir äldre och tyngre.

Ska man välja bärsjal eller bärsele?

Både sjalar och selar fungerar utmärkt för att bära sina barn i. Vissa modeller passar bättre när barnen är små, och andra när barnet hunnit växa och väger mer. En av anledningarna till att många väljer att skaffa just en bärsjal är att det är svårt att skaffa sig samma mysiga känsla och närhet till barnet som det går att få med en sjal.

Det som där emot talar till bärselens fördel är enkelheten när man ska ta på och av den. En sjal kräver ofta en viss skicklighet som kommer över tid genom att öva och använda den. Detta kan ibland skapa lite osäkerhet och stress hos föräldrarna innan man känner sig helt trygg med sjalen och bemästrat inknytningen.

Fördelar med en bärsjal:

 • Ger dig bäst närhet till barnet
 • Kan delas av flera: passar vuxna oavsett längd, vikt och kroppsform
 • Tar mindre utrymme i packning
 • Finns i flera härliga färger och mönster

Nackdelar med sjalar:

 • Kräver lite övning och träning innan man kan knyta dem rätt vid första försöket
 • Tar oftast lite längre tid att ta på sig än en bärsele

Hur länge kan man använda bärsjal?

Fördelen med en bärsjal är att den kan användas under ganska lång tid. Den är inte bara begränsad till nyfödda, utan fungerar alldeles utmärkt att använda under de första sex månaderna upp till ett år. Men tänk på att kontrollera viktrekommendationerna på sjalen du väljer eftersom det varierar från märken och modeller!

Det går fint att amma i bärsjal.

Kan man amma med barnet i bärsjalen?

Det går alldeles utmärkt att amma i en bärsjal för de flesta och med lite övning kan du göra det i nästan vilken typ av bärsjal som helst.

Även om amningen brukar vara en trivsam stund kan det vara skönt att få avlastning från att behöva hålla i barnet som äter någonstans mellan 8-20 ggr per dygn. Här kan du se ett exempel på hur du gör för att lägga ditt barn ned i en trikotsjal och amma:

Så här knyter du en bärsjal (bas-knyt)

 1. Börja vid sjalens mittpunkt (den är ofta markerad).
 2. Tag tag i överkanten på sjalen med ena handen och för med andra handen ena änden bakom ryggen och över mottsatt sidas axel. Upprepa med andra änden.
 3. För nu båda ändarna in under mitten på sjalen och justera så tyget sitter tajt och bekvämt runt dig.
 4. Korsa båda svansarna och för dem sen åt varsit håll bakom ryggen. Beroende på sjalens längd kan du nu knyta dem med en dubbelknut bakom ryggen eller föra dem fram igen, och sen knyta.
 5. För att sätta barnet i selen för du barnets ena ben innanför det innersta axeltyget och låt barnets rumpa sjunka ned i tyget. Rätta sen till så tyget går från knäveck till knäveck. Upprepa momentet med andra axeltyget.
 6. Ta tag i tyget som går tvärs över magen och dra det upp över bebisens rygg. Vill du kan du nu ta fram bebisens fötter, eller låta dem vara lindade.

Säkerhetkontroll

När du kontrollerar att allt ser rätt ut med barn och sjal kan du utgå ifrån att du ska kunna P.U.S.S.A ditt barn.

 • P som i position, sitter barnet tillräckligt högt upp (så du kan pussa det i pannan), med knäna högre än rumpan och har händerna nära ansiktet så att det kan röra sig?
 • U som i uppsikt, kan du se att barnet har fria luftvägar och kan andas? Har barnet det bekvämt och är det lagom varmt?
 • S som i synlighet, ser du barnets ansikte utan att något tyg är ivägen för dess ansikte?
 • S som i stöd, sitter barner tätt inpå dig, med stöd av sjalen från knäveck till knäveck samt bakom ryggen och nacke?
 • A som i avlastning, är det bekvämt för dig och barnet? Kontrollera så det inte är några veck eller skarvara på tyget och att du får tillräckligt med stöd så du kan röra dig fritt.

Hur länge kan barnet sitta i sjalen?

Det finns inga rekommenderade tidsgränder för hur länge ditt barn kan sitta i bärsjalen. Barn, särskilt under den första tiden tycker om att bli burna och vara nära sina föräldrar, men det du kan tänka på är att vara lyhörd för ifall barnet signalerar att det vill komma ut och sträcka på sig.

Sammanfattning

Det är knappast förvånande att bärsjalen börjat bli populär igen i Sverige. Sjalen är ett utmärkt sätt att bära ditt barn och kan samtidigt delas av flera vuxna.

Metoden med att knyta in sitt barn i ett tygstycke har funnits i århundraden och är än idag ett av det bästa sätten att kunna ge sitt barn extra mycket närhet samtidigt som det underlättar vardagen som föräldrar.

En bärsjal ger det bästa av två världar: ett smidigt sätt att hålla om ditt barn och bekvämligheten med att ha händerna fria.