Bästa badbaljan för baby & barn

Artikeln innehåller reklamlänkar.

Bästa badbaljan för baby & barn

Att små barn behöver tvättas med jämna mellanrum är nog inget som undgått någon, men hur gör man för att tvätta en bäbis på bästa och säkraste sätt? Med en badbalja till din baby vet du att de sitter säkert samtidigt som du enkelt kommer åt att göra rent dem utan att stänka massa vatten runt omkring dig. Dessa portabla badkar kommer i en mängd olika former och storlekar och kan vara ett utmärkt komplement till ett badrum som bara har en dusch tillgänglig.

I det här inlägget ska vi ta en titt på vad vi anser är de bästa badbaljorna för bebisar som finns på marknaden och hjälpa dig att bestämma vad som är rätt för dig och ditt barn.

Bästa badbaljan för baby

Tänk på detta när du köper badbalja

När du ska välja badbalja för ditt barn finns det flera olika saker att ta hänsyn till. Du kan tänka på baljans storlek, form och materialet den är gjord i, hur lätt den är att använda och hur bra du kan förvara baby-badkaret (tänk på vilket utrymme det tar). Ytterligare en sak du kan tänka på är hur badbaljan växer i takt med att din bebis också gör det. Med andra ord, lämpar den sig för ett spädbarn och går den att anpassa med avlyftbara badinsatser när barnet blivit äldre?

När du börjar titta efter en badbalja till ditt barn kan man generellt dela in badbaljor för barn i tre typer. Dessa är:

Fristående bäbisbaljor

Den klassiska modellen av en badbalja för baby är tänkt att kunna stå på badrumsgolvet eller ett stabilt bord. Bland de olika modellerna på marknaden finns det flera baljor som fungerar alldeles utmärkt både på golv som på sina tillhörande stativ, men här är det viktigt att understryka att det inte är alla golvbaljor som säljs med ett tillhörande stativ. Kolla därför noga bland de tillbehör som erbjuds!

Hopfällbar badbalja

Hopvikbara badbaljor är fördelaktiga av flera anledningar. De lämpar sig till exempel bra för lägenheter och småhus där utrymmet i badrummet ofta är begränsat och där badkar saknas, men också för familjer som vill ha med sig baljan på semestern.

Badbalja med stativ

Vill du slippa tvätta barnet sittandes på huk? Inga problem. Det finns badbaljor för bebisar som kommer med stativ, som gör att du kan tvätta ditt barn utan att behöva böja dig och sitta på knä.

1. Smart lösning: Skip Hop – Moby Badbalja

Skip Hop – Moby badbalja finns hos Jollyroom m.fl.

Skip Hop’s badbalja Moby är det enda bebisbadet som ditt barn behöver från den tidiga spädbarnstiden till att din bebis vuxit sig stor.

Badbaljan kommer i formen av en val och har en anti slip-behandlad botten med badkarspropp för snabb & smidig tömning.

Badinsatsen, som är tillverkad av dubbelt nätmaterial, har mjuka kanter och kan justeras i två olika lägen. Det första ger stöd för hela bebisens kropp samtidigt som det varsamt kan vagga din bebis liggandes medan du tvättar barnet. När bebisen vuxit ytterligare kan badinsatsen justeras till att bli en bekväm kudde för att stödja barnet medan det fortfarande lär sig att sitta. När ditt barn kan sitta upp på egen hand tar du enkelt bort badinsatsen och låter barnet bada i badbaljan som vanligt.

Fördelar

 • Justerbar badinsats med två olika lägen – passar spädbarn och större bebisar
 • Lätt att tömma med sin golvpropp
 • Krok för upphängning

Nackdelar

 • Saknar stativ

2. Bästa: Stokke – Hopvikbar badbalja

Barn som badar i Stokke Flexibath badbalja och Flexibath XL
Stokke Flexi Bath badbalja och Flexi Bath XL.

Flexibath från Stokke är en vikbar badbalja med en värmekänslig badkarspropp som kommer i två storlekar. Den mindre modellen lämpar sig för nyfödda barn upp till cirka fyra års ålder, medan den större XL-modellen passar barn upp till 6 års ålder.

Flexi Bath är perfekt för små badrum eftersom det tar minimalt med plats när det inte används! Baljan fungerar också bra att ta med sig på semestrar eftersom den är enkel att packa ned och tar lite plats när den är undanstoppad.

För de minsta barnen går det även att köpa till ett spädbarnsinlägg som enkelt klickas fast på baljans kant och gör Flexibath lämplig för de minsta bebisarna. Detta säljs separat.

Fördelar

 • Badkarspropp som visar om vattnet är för varmt.
 • Ihopvikbar badbalja som tar liten plats.
 • Går att köpa till badinsats för de minsta spädbarnen.
 • Går att köpa till stativ.

3. Billigast: LÄTTSAM badbalja

Lättsam från Ikea är kanske den enklaste men också en av de vanligaste badbaljorna på marknaden. Troligen för sin avskalade men händiga design och sitt låga pris. Det modellen saknar i fiffiga funktioner och utrymmesbesparing väger den upp med att vara ett bäbisbadkar som alla har råd med.

Fördelar

 • billig badbalja för din baby

4. Budgetalternativet: Kaxholmen badbalja badkit

Kaxholmen badbalje-kit på stativ

Från svenska Kaxholmen kommer badpaketet Star som är ett fint babybadkar på stativ. Paketet innehåller en badbalja med bra tömningsmöjligheter, en badinsats för spädbarn och ett hopfällbart och stadigt stativ som gör att karet kommer upp i en bekvämare arbetshöjd.

Med sitt rimliga pris, sittinsats för de minsta och upphöjda arbetshöjd täcker den de flesta behoven för nyblivna föräldrar.

Fördelar

 • Stadigt stativ.
 • Tömningspropp.
 • Medföljande badinsats.
 • Går att köpa till stativ.

Nackdelar

 • Tar en del plats när den inte används

5. Premium: THERMOBABY Vasco Badkit Vit

Thermobaby Vasco är ett stadigt bebis-tvättkit på stativ i tålig polypropen-plast som är skonsamt mot ryggen, men kanske inte lika skonsamt när det kommer till ytbesparing. Kitet innehåller både bäbisbalja, stativ och badstol tillsammans med tillbehör som badtermometer, borste, kam och tvättsvamp. Allt du kan tänkas behöva med andra ord.

Fördelar

 • Komplett badkit med stativ och flera tillbehör.

Nackdelar

 • Tar upp en hel del utrymme när den ska förvaras.
 • Priset.

Bada barn i badbalja

Det är ofta enkelt och roligt för bebisar att bada i en badbalja. Faktum är att barn bör badas minst en eller ett par gånger i veckan för att de ska bli tillräckligt rena. Men man behöver inte överdriva tvättandet, så länge man ser till att barnet blir rengjort med mer än tvättlappar på veckobasis.

De första veckorna räcker det ofta att tvätta med vatten. Sedan behövs ibland en mild barntvål eller barnolja. Men hur gör man för att bada sin bebis i badkar och badbalja?

Så här gör du:

 1. Ställ fram allt du behöver använda innan du påbörjar badet.
 2. Placera badbaljan på en stabil plats i bra arbetshöjd.
 3. Vattnet ska vara ungefär 37 grader, alltså kroppsvarmt (varken kallt eller varmt).
 4. Håll i barnet med ena armen under dess huvud och greppa om barnets ena överarm, den andra handen håller du under barnets rumpa samtidigt som du sakta sänker ned bebisen försiktigt i badbaljan.
 5. Tvätta bebisen varsamt. Särskilt i barnets hudveck som lätt blir irriterade om de inte görs rent.
 6. När ni är klara, lyft upp barnet, svep in i en mjuk handduk och torka försiktigt.

Tips! Om barnet har skorv i hårbotten, kan du passa på att ta hand om det när ni badar.

Hur länge använder man badbalja?

Beroende på modell och material kan man använda en badbalja i flera år, ibland ända fram till att barnen blivit 6-8 år gamla. Vissa badbaljor är framtagna som ett hjälpmedel under spädbarnstiden medan andra är tänkta att fungera som ett alternativ till att ha ett badkar en bra bit in i småbarnsåren.

Var kan man köpa badbalja?

Badbaljor finns att köpa hos flertalet butiker runt om i landet, både online och fysiskt. Här på familjekär.se rekommenderar vi ett besök till Jollyroom, Babyshop, Bonti eller Åhléns, men även Ikea eller Jula kan täcka upp era behov.

Hur länge ska en bebis bada?

Små barn ska badas i rumstempererat vatten och är främst till för att tvätta av den lille. Det blir därför inte någon längre aktivitet. Sikta på att tvätta klart barnet och sen ta upp och torka av det.

Hur mycket olja ska det vara i ett bebisbad?

Om du väljer att ha babyolja i badet räcker det gott med några få droppar.

Tips: Här kan du köpa babyolja hos MEDS.

Hur ofta ska spädbarn bada?

Du kan bada barnet så ofta som det behövs, men det räcker i regel med en till två badstunder per vecka. Under barnets första levnadsveckor ska du undvika att ha tvål i badvattnet eller att sambada med bebisen, medan navelstumpen fortfarande läker.

Babywash, går att köpa hos MEDS
Ekologisk Babywash från Maria Åkerberg, finns hos MEDS

Varför ska man använda en badbalja till bebisen?

Det är ingen skriven regel att barn ska tvättas i badbalja. Under barnets första levnadstid väljer faktiskt många föräldrar att bada sin baby i sitt handfat eller diskho istället, vilket går precis lika bra.

Varför många väljer att köpa sig ett baby-badkar är för smidigheten och tryggheten det för med sig. En bebis-badbalja är framtagen för att hålla barnet säkert tills att det utvecklat tillräckligt med muskler för att kunna hålla sig upprätt av sig självt. Med en badbalja för barn kan du som förälder ägna mer tid och uppmärksamhet åt att göra badstunden till något trevligt och mindre tid till att hålla i ditt barn.

Vi hoppas du fått tillräckligt med råd för att fatta ett informerat köpbeslut kring vilken badbalja du ska välja. Lycka till med köpet!